07 SOLICITAREA ADRESATĂ DE INSTANŢELE JUDECĂTOREŞTI CĂTRE PREŞEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII PENTRU CONVOCAREA ÎN ŞEDINŢĂ EXTRAORDINARĂ A PLENULUI

13 aprilie 2009

 

 

Domnului judecător Virgil Andreieş

Preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii

 

Vă rugăm ca în baza art. 13 alin 1 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Superior al Magistraturii să dispuneţi convocarea de urgenţă a Plenului în şedinţă extraordinară azi, 13 aprilie 2008, pentru adoptarea unei rezoluţii privind starea financiară a justiţiei.

 

Vineri, 12.04.2009, a avut loc una dintre cele mai mari acţiuni comune de protest ale instanţelor judecătoreşti din România. Adunările Generale ale Judecătorilor din peste 45 de instanţe au fost convocate în şedinţe extraordinare pentru a dezbate şi aproba textul unui PROTEST prin care judecătorii, constituiţi în forma organizatorică cea mai reprezentativă, şi-au manifestat nemulţumirea categorică faţă de modul arbitrar în care Ministerul Justiţiei şi al Libertăţilor Cetăţeneşti înţelege să-şi exercite atribuţiile de ordonator principal de credite. Aşa cum s-a arătat, ultimele ordine emise de ministrul justiţiei, d-ul Cătălin Marian Predoiu, la data de 9.04.2009 în legătură cu sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, au creat grave dezechilibre în sistemul de salarizare din instanţe, ajungându-se la situaţii absurde, în care regula devine inegalitatea salarială pentru aceeaşi activitate prestată, în care colegi de instanţă sau chiar de complet primesc salarii diferite şi în care judecătorii de la instanţe inferioare primesc salarii mai mari decât cei de la instanţele superioare. Starea generală de nemulţumire poate duce la consecinţe incalculabile.

 

În şedinţa de Guvern din 11.04.2009 Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară prin care bugetul Ministerului Justiţiei şi al Libertăţilor Cetăţeneşti a fost redus cu 61,2 milioane lei, atât la cheltuielile de personal cât şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii. Aşa cum chiar ministrul Cătălin Predoiu arăta într-o scrisoare făcută publică de Mediafax la 11.04.2009, revizuirea în minus va duce la blocarea instanţelor. De asemenea, suspendarea angajărilor prin efectele Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare va pune practic în imposibilitate Consiliul Superior al Magistraturii să respecte principalele direcţii de acţiune din Strategia C.S.M. în domeniul resurselor umane, la elaborarea căreia au fost avute în vedere constatările, criticile şi recomandările din Raportul intermediar al Comisiei Europene, din 12 februarie 2009. 

 

Aveţi mai jos lista instanţelor care au adoptat vineri textul protestului în cadrul Adunărilor generale special convocate pentru asta şi pe care ulterior l-au transmis Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

 


Curtea de Apel Oradea

Curtea de Apel Suceava

Tribunalul Cluj
Tribunalul Vrancea
Tribunalul Hunedoara
Tribunalul Vaslui
Tribunalul Botoşani
Tribunalul Iaşi
Tribunalul Neamţ
Tribunalul Galaţi
Tribunalul Mureş
Tribunalul Giurgiu
Tribunalul Suceava
Tribunalul Mehedinţi
Tribunalul Prahova

Tribunalul Tulcea
Judecătoria Moineşti
Judecătoria Sighişoara
Judecătoria Reghin
Judecătoria Craiova
Judecătoria Târgovişte
Jud. sect. 3 Bucureşti
Judecătoria Năsăud
Judecătoria Giurgiu

Judecătoria Zalău
Judecătoria Dej
Judecătoria Paşcani
Judecătoria Târgovişte
Judecătoria Târgu Cărbuneşti
Judecătoria Motru
Judecătoria Oradea
Judecătoria Haţeg
Judecătoria Gherla
Judecătoria Vatra Dornei

Judecătoria Braşov
Judecătoria Medgidia
Judecătoria sect. 2 Bucureşti
Judecătoria Slobozia
Judecătoria Feteşti
Judecătoria Bolintin Vale
Judecătoria Galaţi
Judecătoria Miercurea Ciuc
Judecătoria Bicaz
Judecătoria Deva
Judecătoria Huedin
Judecătoria Brăila
Judecătoria Petroşani
Judecătoria Topliţa
Judecătoria Tulcea

Judecătoria sect. 6 Bucureşti


 

Formele spontane de manifestare a nemulţumirii instanţelor vor continua şi astăzi, 13.04.2009.

Faţă de acestea vă rugăm să dispuneţi convocarea de urgenţă a Plenului în şedinţă extraordinară pentru adoptarea unei REZOLUŢII în legătură cu starea de colaps economic în care se află sistemul judiciar care să conţină cel puţin următoarele puncte:

1. acordarea sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică nediscriminatoriu tuturor judecătorilor, potrivit prevederilor Hotărârii I.C.C.J. nr. 21/2008;

2. stabilirea unui termen limită pentru elaborarea şi adoptarea unei legi de salarizare în sistemul judiciar care să elimine toate diferenţele discriminatorii de salarizare;

3. acceptarea reprezentanţilor judecătorilor la grupul de lucru pe legea unică de salarizare;

4. trecerea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti la Consiliul Superior al Magistraturii sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

5. necesitatea stabilirii unui prag minim pentru bugetul Justiţiei de cel puţin 1% din PIB.

Vă rugăm de asemenea să stabiliţi un calendar pentru convocarea tuturor adunărilor generale ale instanţelor din ţară în vederea aprobării acestei Rezoluţii, în termenul cel mai scurt cu putinţă.