10 PETIŢIA DEMNITĂŢII, ADRESATĂ DOMNULUI MINISTRU AL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI, CATĂLIN MARIAN PREDOIU

25 iunie 2009

Domnule ministru,

Constatăm agravarea fără precedent în istoria de după 1989 a situaţiei sistemului judiciar, pe de o parte ca urmare a neputinţei complete a Ministerului Justiţiei de a-i gestiona corespunzător interesele, iar pe de altă parte datorită tolerării şi deseori alimentării atacurilor publice şi mesajelor guvernamentale la adresa siguranţei şi stabilităţii statutului judecătorilor.

 

Instanţele judecătoreşti se află deja în pragul haosului, atât datorită epuizării resurselor materiale necesare pentru funcţionarea lor curentă, cât şi datorită acţiunilor guvernamentale şi ministeriale incoerente şi agresive cu privire la statutul şi drepturile judecătorilor.

 

Domnule ministru,

Sunteţi direct răspunzător pentru situaţia actuală din justiţie, atât pentru blocajul funcţional iminent al instanţelor cât şi pentru tensiunile sociale acumulate şi care pot exploda oricând, cu consecinţe imprevizibile pentru societatea românească.

 

Lipsa de determinare în apărarea intereselor sistemului judiciar, dezinteresul manifest pentru situaţia concretă a instanţelor şi drepturile judecătorilor, lipsa oricărei autorităţi în Guvernul României, evidenta lipsă de sprijin politic din partea partidelor aflate la Guvernare, atitudinea sfidătoare şi pedagogică cu care trataţi judecătorii, au făcut ca astăzi să fiţi ministrul unui cazan în plină fierbere.

 

Domnule ministru,

Veţi rămâne cu siguranţă în memoria noastră ca ministrul care nu a vizitat măcar o singură instanţă în întregul său mandat, ca ministrul care a pledat la Curtea Constituţională împotriva intereselor evidente ale propriului său sistem şi ca ministrul care, în schimbul adoptării unor coduri, a consimţit la desfiinţarea demnităţii instanţelor, aduse în situaţia de a organiza chete pentru plata materialelor necesare ori de a se umili în faţa furnizorilor de servicii pentru păsuirea datoriilor.

 

Domnule ministru,

Constatăm că activitatea dvs. ca ministru al justiţiei este catastrofală pentru sistemul de instanţe din România.

 

Vă aducem la cunoştinţa că judecătorii nu mai au nici o aşteptare pozitivă de la mandatul dvs., având convingerea că nu sunteţi în stare să rezolvaţi problema crizei acute din justiţie, ci doar eventual s-o agravaţi până la punctul de unde nu va mai exista cale de întoarcere.

 

Vă solicităm să aveţi decenţa de a recunoaşte dvs. înşivă că nu puteţi face nimic pentru îmbunătăţirea situaţiei şi împiedicarea blocajului general a activităţii instanţelor care se anunţă.

 

Vă solicităm să evaluaţi onest riscurile privind distrugerea definitivă a justiţiei prin continuarea mandatului dvs., să ne mai daţi nouă şi instanţelor o ultimă şansă şi să luaţi singura măsură ce v-a mai rămas şi care în acelaşi timp poate însemna o speranţă pentru sistemul judiciar, aceea de a vă înainta neîntârziat demisia de onoare.