22 MESAJUL PREŞEDINTELUI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII CU PRILEJUL SEMNĂRII PACTULUI PENTRU O JUSTIŢIE EUROPEANĂ

24 septembrie 2009

Mă adresez azi magistraţilor români.

În primul rând vreau să-i felicit pentru fermitatea şi solidaritatea cu care şi-au apărat în aceste zile independenţa. Modul în care magistraţii au apărat justiţia, ca putere în stat, a demonstrat că în România există un corp al judecătorilor şi procurorilor de carieră şi care percep în înţelesul cel mai profund  separaţia şi echilibrul în care puterile unui stat de drept trebuie să se situeze.

 

Astăzi, cu medierea societăţii civile  s-au efectuat primii paşi concreţi pentru semnarea cu celelalte puteri a „Pactului pentru justiţie”.

 

Principiile pe care se va construi Pactul pentru justiţie sunt prevăzute în Recomandarea R (94) a Comitetului de Miniştri al statelor membre privind independenţa, eficienţa şi rolul judecătorilor, precum şi Principiile fundamentale cu privire la independenţa sistemului judiciar adoptate de Cel de-al Şaptelea Congres al Naţiunilor Unite privind Prevenirea infracţiunilor şi tratamentul infractorilor susţinut la Milano din 26 august – 6 septembrie 1985 şi avizate prin Rezoluţiile 40/32 din 29 noiembrie 1985 şi 40/146 decembrie 1985 ale Adunării Generale.

 

Deoarece suntem conştienţi că o societate democrată nu poate supravieţui pentru un timp îndelungat fără echilibrul pe care justiţia i-l conferă, îi chem azi pe toţi judecătorii să între în sălile de judecată şi pe procurori să suspende protestul.

 

De asemenea îi chem pe toţi magistraţii români să rămână vigilenţi, astfel încât calendarul realizării măsurilor  pe termen mediu şi lung stabilite în Pactul pentru justiţie să fie respectate întocmai, astfel încât ceea ce azi a dobândit magistratura română să nu fie pierdut vreodată.

Vă mulţumesc,

Judecător Virgil Viorel Andreieş

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii