Am onoarea să fac parte din completul de judecată care va soluționa cauza cunoscută drept „Procesul comuniștilor din România”.
„Procesul comuniștilor din România” este un proiect care își propune judecarea liderilor comuniști români ce au dictat crimele împotriva propriilor cetățeni. Sunt vizate atât persoanele care nu au fost judecate vreodată (Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Gheorghe Apostol, Vasile Luca, Iosif Chişinevschi, Chivu Stoica, Ion Gheorghe Maurer, Teohari Georgescu, Emil Bodnăraş, Alexandru Drăghici, Alexandru Nicolschi, Alexandru Sencovici, Silviu Brucan, Petre Borilă, Ghizela Vass, Leonte Răutu, Nicolae și Elena Ceaușescu), cât și cele ce nu au avut parte de procese corecte (Nicolae și Elena Ceaușescu). Sentințele ce vor fi pronunțate nu vor avea urmări, pentru că vor fi pronunțate în afara sistemului juridic, însă vor avea rol moral, atrăgând atenția asupra crimelor pe care le-au săvârșit comuniștii în România.
Proiectul se va desfășura în perioada 1 noiembrie 2017-9 mai 2020. Toate etapele vor începe la date semnificative pentru perioada comunistă. Nu întâmplător startul a fost dat azi, 7 nov. 2017, la 100 de ani de la puciul bolșevic din Rusia care a dus la formarea URSS. Conferința de lansare poate fi urmărită AICI.
Proiectul este organizat de Universitatea „Petre Andre” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI), Primăria Municipiului Iași și are drept parteneri Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului, Revista Polis, Revista Timpul, Editura Institutul European, Realitatea TV, Tele Moldova Plus.
Proiectul se va desfășura pe trei componente: În componenta cercetare vor fi antrenați istorici specializați în istoria comunismului din România, care vor pregăti materialele ce vor constitui probe ale procesului. Ei vor fi asistenți ai celor ce vor realiza partea juridică a proiectului. În componenta juridică vor fi antrenați procurori, judecători și avocați care vor realiza efectiv procesele. Ei își vor pregăti pledoariile pe baza documentării pe care le-o vor pune la dispoziție istoricii și a mărturiilor unor foști deținuți politici. În componenta editorială, se vor realiza volume pentru fiecare proces în parte, ce vor conține studiile ce au stat la baza acuzațiilor, pledoariile părților, mărturiile și sentințele.
Procesele se vor desfășura conform procedurilor în „Aula Magna” a Universității „Petre Andrei” din Iași, vor fi cu public și vor fi transmise în direct de către televiziunile partenere. Sedințele de judecată vor avea loc trimestrial.