charte1.gif]Pe 1 dec. 2009 intra in vigoare Tratatul de la Lisabona care imbunatateste sistemul de drept institutional comunitar (iata AICI comunicatul oficial). Pentru justitie, sunt reglementari deosebit de importante. Cea mai notabila este intrarea in vigoare a Cartei drepturilor fundamentale ale UE.
Versiunea consolidata a Tratatului privind functionarea UE (dupa Lisabona) e disponibila AICI. Reglementarile privind recunoasterea drepturilor fundamentale din Carta si aderarea UE la CEDO sunt la art. 6, politicile in justitie sunt la art. 67-76, cooperarea judiciara la art. 81-86, Curtea de Justitie a UE este la art. 251-281, relatia dintre Carta drepturilor fundamentale si CEDO este la pct A1 si A2 din Declaratiile anexa (cred ca va fi o oarecare dificultate legată de aderarea UE la CEDO, constand in raportul care va fi stabilit între cele două curţi de justiţie – pentru dezbatere, vezi AICI). As atrage atentia asupra dispozitiilor art. 263 par.4 ce este temeiul juridic pentru actiune directa catre CJUE.
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a fost proclamată de către Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene la Consiliul European de la Nisa, din 7 decembrie 2000. Pentru prima dată de la crearea Comunităţii Economice Europene în 1957, Carta expune, într-un singur text, ansamblul drepturilor sociale, economice, civile şi politice de care pot beneficia toţi cetăţenii europeni. Aceste drepturi sunt grupate în şase capitole principale: Demnitatea, Libertăţile, Egalitatea, Solidaritatea, Cetăţenia şi Justiţia.
Carta este disponibila AICI. Reglementarile privind desfasurarea proceselor sunt la art. 47-50. Explicatiile oficiale ale Cartei sunt AICI. Comentariile detaliate pe fiecare capitol sunt AICI.
*Iar AICI este o Nota de informare cu privire la efectuarea timiterilor preliminare de catre instantele nationale.