VedemJust - invata legea

Conduita judiciara-standarde ONU

Publicat pe data de 04.11.2009

standarde-bangalore-20-12-2009.pdf

unodc.jpg]In aceste zile am terminat de tradus o lucrare deosebit de importanta in domeniul conduitei judiciare. Este vorba de Principiile de la Bangalore privind Conduita Judiciara (2001, 2002) si Comentariile acestor principii (2007). Lasand celor interesati sa lectureze aceste instrumente internationale, iata cateva dintre intrebarile la care raspunde acest manual:

Independenta E suficient ca judecatorul sa fie independent sau trebuie sa se lupte ca si colegii lui si, in cele din urma, sistemul sa fie independent? Independenta pentru magistrat e mai degraba un drept sau o responsabilitate? Judecatorul trebuie sa fie surd la sau sa dea hotarari confom criticilor publicului? Trebuie sa fie judecatorul izolat de societate? Ar inseamna asta ca judecatorul nu se poate intalni cu prietenii sau care sunt avocati sau procurori? E importanta increderea populatiei? Poate judecatorul sa ajute la cresterea ei? Poate fi dependent judecatorul de colegii de complet, colegii din instanta, sefii instantelor, instantele ierarhic superioare, deciziile instantei supreme? Judecatorul este tinut doar sa apere drepturile omului sau trebuie sa si le promoveze?

Impartialitatea Poate un judecator lipsit de independenta sa fie impartial? Dar invers? E suficient ca judecatorul sa fie impartial in constiinta lui, sau trebuie sa se si vada acest lucru in comportamentul sau judiciar si chiar cel din afara instantei? Este permis ca judecatorul sa critice activitatea institutiilor politice? Se poate implica judecatorul in redactarea unor proiecte de legi? Poate judecatorul lucra in ministere sau alte institutii politice ori administrative? Ce este subiectismul? Ce este prejudecata? Ce este conflictul de interese? Poate avea judecatorul intalniri private cu partea? Sau cu avocatul acesteia? Trebuie judecatorul sa fie interestat de afacerile si relatiile membrilor apropiati ai familiei? Are voie un judecator sa comenteze o cauza? Dar sa isi motiveze public solutia? Poate un judecator sa aiba relatii cu presa? E admisibil ca un judecator sa isi caute un alt loc de munca cat mai este inca judecator? Poate o prietenie sau o relatie de vecinatate cu o parte sau cu un avocat, ori propria cunoasterea a faptelor din cauza sa duca la abtinerea/recuzarea judecatorului?

Integritatea Conduita ireprosabila ceruta unui judecator priveste doar activitatea din instanta sau si in afara acesteia? In ce masura e importanta parerea tertilor in aprecierea conduitei magistratului? Conduita personala a unui judecator influenteaza increderea in intreg sistemul?

Corectitudinea E adecvat ca judecatorul sa fie condus cu masina procurorului sau a politistului, ori in autobuz sa stea langa o parte? Poate judecatorul sa frecventeze barurile, cluburile, sa cante karaoke, sa fie membru in asociatii sau societati secrete? Poate practica jocuri de noroc? Ce impedimente poate genera o relatie amoroasa cu un avocat? Ce se intampla daca singurul judecator dintr-o instanta este recuzabil si totusi trebuie luata rapid o solutie intr-un caz? Pot avea loc intalniri in casa judecatorului? Daca sotul judecatorului e avocat sau politician, pot folosi aceeasi linie telefonica? Pot fi criticate actiunile judecatorului, hotararile acestuia, viata sa privata? In ce masura poate judecatorul sa utilizeze resursele instantei sau personalul acesteia in interes privat? Poate judecatorul sa scrie carti? Chiar daca aceasta i-ar aduce beneficii financiare mai mari decat cele din exercitarea profesiei? E permis sa apara la posturi comerciale tv sau radio? Poate judecatorul sa participe la educarea comunitatii? Poate fi tutore, curator? Poate fi membru in conducerea unei asociatii de proprietari? E permis sa fie arbitru, mediator, sau sa dea sfaturi juridice prietenilor sau rudelor? Poate fi judecatorul membru intr-un sindicat? Poate participa la evenimente mondene? In ce conditii are voie sa accepte daruri?

Egalitatea Este obligat judecatorul sa evite discriminarea? Sa accepte diversitatea culturala? Poate face remarci ironice, glume ori spune dragalasenii la adresa partilor, avocatilor, colegilor?

Competenta si straduinta E o necesitate pentru judecator odihna, relaxarea, viata de familie? Are obligatii judecatorul si fata de managementul instantei? Are vreun rol in preintampinarea primirii/oferirii platilor neoficiale? Ce materii trebuie studiate in cadrul programelor de formare ale judecatorilor?

Finalul comentariilor face trimitere la traditii culturale si religioase antice: dreptul hindus, filosofia budista, dreptul roman, dreptul chinez, dreptul african, dreptul evreiesc, crestinismul, dreptul islamic. Mi-au atras atentia unele aspecte: Judecatorul poarta mantie sau roba? Poate judecatorul sa dea hotarari dupa miezul noptii, sau obosit fiind, ori flamand, ori cand este prea fericit? Poate sugera raspunsuri partilor? Are voie sa simta frica? Inclusiv de o posibila demitere?

Astept cu interes parerea celor care vor citi acest manual, inclusiv sugestii cu privire la traducerea in limba romana, disponibila gratuit la standarde-bangalore-20-12-2009.pdf