VedemJust - invata legea

Dacă e joi, e SIPA

Publicat pe data de 01.01.1970

images.jpg.

Ministrul justiției a anunțat luni că în ziua de joi va publica lista cu cei care au avut acces la arhiva sigilată a SIPA (2001-2004)/DGPA (2005-2006).

.

În ceea ce mă privește, aștept relaxat ziua de joi. Publicul va afla încă o dată ceea ce am avut curajul să afirm încă din 2007: am avut acces în arhiva SIPA în baza unei autorizații speciale - emisă pe baza certificatului ORNIIS - ce mi-a permis accesarea acestui gen de informații; în lipsa unor registre de evidență nu am putut face inventarul fiind copleșit de mulțimea documentelor; SIPA aduna informații despre magistrați în mod nelegal.

.

Dar cred că apoi ar mai trebui să știm ceva:

  • conținutul raportului intern de statistică făcut de noua conducere a DGPA cu privire la destinatarul informațiilor colectate de SIPA. Cred că vom afla în mod oficial că 80% din acele informații priveau magistrații și se duceau direct la ministru. Astfel, cred că vom înțelege scopul existenței acestui serviciu și ne vom explica de ce, după desființarea lui, magistrații dobândesc curajul de a instrumenta dosare cu politicieni, afaceriști, grupuri de interese de care nu se legase nimeni vreodată;

  • conținutul raportului de audit al SIPA/DGPA elaborat în septembrie 2005 de către MApN cu privire la resursele financiare și umane. Probabil din cele două volume ale raportului vom afla din ce structuri ale statului proveneau ofițerii și subofițerii de acolo (în 1997 erau 40% din fosta securitate, în 2005 erau 15%) și ne vom forma o imagine despre modul de lucru al acestui serviciu, inclusiv cum anume erau păstrate și gestionate informațiile colectate;

  • conținutul rapoartelor făcute în 2005 de directorul DGPA numit de Macovei către Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională, respectiv către Comisia Drepturilor Omului din Senat. Sunt primele rapoarte făcute vreodată de acest serviciu Parlamentului, care este singura autoritate în fața căruia răspund serviciile secrete.