Azi, 11 mai 2022. la sediul GDS, am primit premiul pentru activitatea mea din anul 2021. Mă înscriu, astfel, alături de alți premiați care au contribuit vizibil la evoluția în bine a societății, dintre care enumăr: Maia Sandu (2020), Emilia Șercan (2019, diplomă ridicată tot azi), Augustin Lazăr (2018), Laura Kovesi (2014), Germina Nagâț (2013), Dan Tăpălagă (2012), Daniel Morar (2011), Societatea Timișoara (2009), Vladimir Tismăneanu (2007), Monica Macovei (2005), Cristian Pârvulescu (2004), Mihai Șora (2001), Andrei Pleșu (1999), Academia Civică (1998), Doina Cornea (1997).
Au fost prezenți astăzi, la decernarea premiului: Andrei Cornea (președinte), Andrei Oișteanu, Brindusa Armanca, Rodica Culcer, Andreea Pora, Cristina Guseth, Mircea Toma, Magda Cârneci, Madalin Hodor, Vlad Alexandrescu. Au fost alături de mine colegii din conducerea asociației VeDem Just, Lucian Checheriță și Florian Ionita.
Nu a fost doar o onoare pentru mine, ci chiar o nevoie de recunoaștere a meritelor pentru militantismul civic adresat adulților pe care îl fac de peste două decenii (explicând noțiuni precum democrație, libertate, dreptate, separația puterilor, independența justiției, civism) și pentru programul de educație juridică adresat elevilor pe care îl gestionez de peste 10 ani (pe care îi învăț despre responsabilități, competențe, proceduri, sancțiuni, efecte).
Am povestit auditoriului cum am început activitatea de activist în justiție, despre interviurile pentru revista Dilema Veche și Revista 22 ale GDS, despre atacurile cu privire la viața mea privată din vara anului 2012 prin intermediul presei, despre protestele magistraților în anii 2018-2019, dar și despre represaliile Inspecției Judiciare împotriva liderilor informali din justiție, precum și despre sancțiunea incredibilă ce mi-a fost aplicată în decembrie anul trecut de către CSM pentru două filmulețe pe TikTok ce nu au vreo legătură cu justiția, hotărâre care trebuia motivată în 20 de zile dar care nici până azi nu mi-a fost comunicată, perioadă în care am fost lăsat fără venituri și în care mi s-au luat dosarele penale care au trebuit rejudecate de la zero de către alți judecători. Am mai povestit despre programul de #educatiejuridica și despre aplicația de mobil „Lege-n-Dar” inventată de mine și despre speranța că cele opt voturi pe care le vom acorda în anul 2024 vor fi în cunoștință de cauză.
În primele zile ale lui `90 lua ființă Grupul de Dialog Social, un ONG care reunea personalități culturale ale țării. Timp de trei decenii GDS s-a remarcat prin activități civice ale unor intelectuali. Acest premiu este cel mai important din cariera mea de 23 de ani în magistratură. Mulțumesc GDS!