]În aceste zile dezbaterea pe cazul de la Vaslui în care 7 indivizi sunt acuzaţi că ar fi violat o persoană mi-a creat posibilitatea de a interveni în spaţiul virtual pentru a exprima câteva opinii. Cum legea îmi interzice să exprim comentarii juridice în legătură cu un dosar aflat în curs de soluţionare, m-am limitat la un dialog cu publicul pe marginea chestiunilor generale, legale. Astfel, am tras concluzia că multe din dispoziţiile legale nu se cunosc de către cei care comentează, mulţi încearcând să îşi exprime propriile nemulţumiri în funcţie de emoţia trăită faţă de evenimentele pe care le citesc în presă că ar fi avut loc în legătură cu acest dosar sau în funcţie de propriile experienţe cu justiţia.
Ca urmare, am lămurit cititorii mei de pe legea-protectiei-victimelor), prevederile din legislaţia CNA cu privire la redarea de către mass-media tv şi radio a informaţiilor dintr-un proces în derulare (art. 43 petitie-online-pai-justitia-nu-este-plebiscitara că semnarea de către public a unei petiţii on line nu poate avea ca efect decât crearea unui forum de dezbateri, nu şi a unei consecinţe juridice în dosarul concret şi că arestarea unei persoane ori punerea sa în libertate nu trebuie să ducă la vreo concluzie în legătură cu soluţia finală ce se va da în cauză.
Azi voi completa toate aceste informaţii cu date statistice privind infracţiunile la viaţa sexuală, date oficiale de care dispun în virtutea funcţiei pe care o ocup, de membru CSM. Este de remarcat că, dacă numărul infracţiunilor este relativ constant de la an la an, a crescut de la an la an numărul minorilor implicaţi în acestea, atât ca victime, cât şi ca autori.
- Infracţiunile la viaţa sexuală incriminate de actualul cod penal sunt violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, hărţuirea sexuală. În vechiul cod mai erau reglementate şi infracţiunile de incest şi perversiune sexuală, care se regăsesc azi în formele de comitere ale celorlalte infracţiuni. 2/3 dintre inculpaţii trimişi în judecată în fiecare an sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de viol.
- Dacă luăm în considerare statisticile din ultimii trei ani de aplicare a vechiului Cod penal (2011-2013), atunci se constată că au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni la viaţa sexuală anual în medie 715 inculpaţi şi au fost condamnaţi 584[1]. 85% dintre cei condamnaţi sunt majori. Dintre aceştia, în medie în fiecare an sub 5 au primit ca pedeapsă închisoare până în 6 luni; sub 10 o pedeapsă între 6 luni şi un an; cam 155 o pedeapsă între 1-5 ani; în medie 123 au primit între 5-10 ani; 35 au primit închisoare 10-15 ani şi 14 au primit închisoare peste 15 ani. Trei sferturi dintre cei condamnaţi sunt în închisoare; un sfert au primit pedepse cu suspendare (ei sunt cei care au fost condamnaţi la maxim 3 ani închisoare şi nu aveau antecedente penale). În cazul minorilor, jumătate au fost condamnaţi cu privare de libertate.
- În cazul infracţiunilor de viol, în ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 2038 persoane. 5 infracţiuni de viol au dus la moartea victimei. 11% din cei condamnaţi pentru săvârşirea acestei infracţiuni sunt minori. Un număr de 4 autori sunt femei. 25% dintre victime sunt minori cu vârsta până în 15 ani.
- Ca şi număr, infracţiunile de act sexual cu un minor (spre deosebire de viol, aceasta presupune acordul victimei, care este însă minoră) sunt în creştere. În ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 934 persoane. Una dintre persoanele condamnate este femeie. 15% dintre cei condamnaţi sunt minori. Dintre victime, jumătate au sub 15 ani.
Pun la dispoziţia celor interesaţi tabelele ce conţin datele pe care le-am coroborat pentru a trage concluziile de mai sus: viata\_sexuala\_judecatorii1.docx, viata\_sexuala\_tribunal1.docx, viata\_sexuala\_condamnati1.xlsx
[1] Numărul de condamnări dintr-un an nu se poate raporta la numărul de dosare înregistrate în acelaşi an, căci un proces, de regulă, se întinde ca durată cel puţin peste anul următor.