]Fata de situatia din Parlament în care pentru doi foști miniștri Camera Deputaților a refuzat să încuviințeze urmărirea penală constat că există situații precedente față de care m-am mai exprimat public, în baza instrumentelor normative existente. Ca urmare:
1. reiau ce am scris in 2008: „In Romania justitia se face de catre instantele de judecata, potrivit art. 126 alin 1 din Constitutie. Numai ele pot spune daca o persoana a comis sau nu o infractiune. Parlamentul vrea sa ne demonstreze ca poate face acelasi lucru (...). Faptele din dosarele aflate acum la Parlament nu pot fi judecate de catre Parlament, nici cu privire la consistenta lor (trebuie analzare doar existenta simplelor indicii necesare pentru a se incepe urmarirea penala), nici cu privire la caracterul lor penal. Parlamentul devine o piedica a infaptuirii justitiei de catre organele constitutionale”. Pe larg și argumentat în drept, a se vedea parlamentul-instanta-extraordinara.
2. și ce am scris in 2010: „Interventia unui alt organism decat cel judiciar in a aproba sau nu actele procurorului reprezinta o imixtiune a politicului in activitatea procesuala, motiv pentru care nu mai putem vorbi de independenta procurorului. Practic, in Romania e legiferata imixiunea politicului in justitie.” Pe larg și argumentat în drept, a se vedea imixtiunea-legalizata-a-politicului-in-justitie.
3. aminesc ce spune Comisia de la Veneţia în Raport asupra regimului imunităţii parlamentare : 102. Parliamentary immunity continues to be an institution which assures members of their independence from other powers and their freedom of action and expression, although the relationship between the characteristics of the various powers has evolved considerably in the parliamentary democracies. It also protects parliamentarians from possible abuses by the majority. 103. But while the necessary compliance with the principle of separation of powers and the expression of the common will render it expedient to lay down specific rules for the protection of parliamentarians, it would be inconsistent with the principles of parliamentary democracy to make members immune from punishment for offences committed. The immunity thus instituted must, of course, not be such as to obstruct the course of justice