]După ce s-a anunţat că Noul Cod Civil va intra în vigoare anul acesta, pe 22 mai 2011 am făcut un vin-codurile-ce-facem-apel la cei interesaţi în scopul de a alcătui un proiect care să pregătească şi să ajute la implementarea sa. Ulterior am venit cu vin-codurile-ce-facem-proiect de a ne axa pe două componente: pe de o parte să ne adresăm practicienilor în drept care să se pună la curent cu noile dispoziţii, pe de o parte să ne adresăm populaţiei pentru o informare minimă asupra acestora.
Aşa s-a născut proiectul Vin Codurile!
. L-am propus colegilor din CSM care l-au aprobat în 26 mai. Deja se văd rezultatele:
- pe 2 iunie s-a constituit Grupul interinstituţional pentru pregătirea implementării noilor coduri;
- pe 14 iulie s-a semnat Protocolul de colaborare pentru implementarea noilor coduri între CSM şi alte şase instituţii juridice;
- pe 7 sept Grupul interinstituţional a alcătuit Planul de implementare a NCC, iar pe 13 sept, prin Hotărârea nr. 608, Plenul CSM a aprobat seria de manifestări privind Ziua Europeană a Justiţiei Civile care prevăd organizarea de către instanţe a unor conferinţe de presă şi distribuirea de broşuri cu privire la NCC;
- pe 15 sept CSM a demarat proiectul „Noul Cod Civil pe înţelesul tuturor” care cuprinde broşuri ce explică principalele instituţii noi din NCC;
- pe 4 oct. a fost lansat Iurispedia.ro
Iurispedia.ro este un site public dedicat, în prima fază, doar codului civil, dar care se va extinde ulterior şi în privinţa celorlalte trei coduri. Site-ul reprezintă un proiect colaborativ, construit pe o platforma liberă tip wiki (după exemplul wikipedia), deschis colaboratorilor voluntari, cu caracter tehnic si enciclopedic. Ulterior proiectul va fi scalat şi la nivelul celorlalte coduri, pe măsura intrării lor în vigoare, astfel încât va căpăta configuraţia si funcţionalitatea unei enciclopedii juridice online.
Avantajul Iurispedia.ro este acela că va cuprinde explicaţii teoretice şi jurisprudenţă pentru NCC, actualizate permanent. El va asigura formarea profesioniştilor în drept, dar şi unificarea practicii judiciare (pentru instituţiile vechi), respectiv crearea unei noi practici judiciare dar unitare (pentru instituţiile noi).
Regulile de postare sunt clare: plagiatul nu va fi acceptat; responsabilitatea aparţine contributorilor, iar interpretările oferite pe site nu vor fi considerate ca fiind oficiale sau obligând într-un fel instituţiile ce susţin proiectul.
Contributorii (redactorii) vor fi profesionişti ai dreptului sau studenţi la drept care vor putea posta numai după ce se loghează, indicând date reale de identitate. Este vorba de magistraţi, avocaţi, profesori, magistraţi pensionari, asimilaţii magistraţilor, notari, grefieri cu studii juridice, studenţi la drept, formatori. Un contributor va putea modifica ceea ce un altul a scris, în scopul îmbunătăţirii calitative a textului, ori a corectării greşelilor de redactare sau gramaticale - controlul reciproc va duce la creşterea în valoare a comentariului. În situaţia unor opinii diferite, contributorii vor asigura expunerea tuturor opiniilor. În caz de erori, administratorii pot opera revenirea la forma anterioară a comentariului. În plus faţă de pagina comentată, există câte o pagină pentru discuţii între contributori.
Editorii au rol de administratori şi vor asigura asistenţa de natură tehnică şi gestionarea informaţiilor pe site (corecturi, preluarea materialelor de la contributorii ce nu postează direct, eliminare contributori ce încalcă regulile). Sunt asiguraţi din rândul unor voluntari, studenţi la facultatea de drept. Contactul cu ei se face apelând iurispedia@csm1909.ro.
Conţinutul paginii comentate Cei interesaţi vor putea face comentarii urmărind întocmai structura codului: carte, titlu, capitol, secţiune, sub-secţiune, instituţie, articol de lege. Contributorii vor decide ce anume vor comenta, după următoarea structură:
- textul articolului: este varianta oficială, care e introdusă automat;
- punere în aplicare: se va face referire la Legea nr. 71/2011;
- expunere de motive: se va referi la istoricul reglementării (dacă e un text preluat din vechea legislaţie, se va indica corespondenţa cu acesta), expunerea de motive (potrivit explicaţiilor oficiale de pe site-ul Parlamentului din tezele prealabile, expunerea de motive la cod, expunerea de motive la Legea nr. 71) sau legislaţia din dreptul UE a cărei implementare o asigură.
- comentariu: se va asigura o interpretare a normelor legale, făcută de contributori. Pentru instituţiile vechi, se va utiliza ca bibliografie doctrina existentă şi referirile jurisprudenţiale relevante; pentru instituţiile preluate din coduri străine, se va identifica doctrina şi jurisprudenţa corespunzătoare din străinătate.
- jurisprudenţă: se vor ataşa esenţa motivărilor unor hotărâri relevante, scopul declarat al acestei secţiuni este unificarea practicii prin folosirea unor repere unice jurisprudenţiale. Fiecărui articol/instituţii comentate din NCC i se va ataşa practica relevantă: pentru instituţiile vechi trebuie identificate soluţiile de practică judiciară nediscutabile (din practica deja publicată şi în ordinea importanţei ierarhice a instanţelor). Pentru instituţiile noi, pe măsură ce instanţele vor soluţiona litigii, hotărârile relevante vor trebuie rapid preluate şi publicate pe site, pentru a servi ca model (ceea ce va ajuta la crearea unei jurisprudenţe unitare).
- corelaţii cu alte norme: se vor prezenta izvoare (constituţionale etc), reflectare în alte legi (ex. legi speciale), relaţii cu alte articole (din Codul civil sau altele), incidenţa altor reglementări (de ex, Regulamente UE)
- elemente de drept comparat: se vor prezenta reglementări similare din legislaţia altor ţări
- bibliografie: se va încuraja raportarea la bibliografia disponibilă online.
Practic, Iurispedia.ro va fi un site unde se va regăsi codul civil comentat şi adnotat, disponibil gratuit online. Întreg conţinutul site-ului este accesibil în mod liber atât profesioniştilor cât şi publicului larg, fiind sub o licenţă deschisă tip creative commons care să permită preluarea informaţiilor, inclusiv pentru realizarea de lucrări derivate şi scop comercial, dar cu obligaţia citării sursei.
De azi puteţi accesa site-ul pentru vizualizare. Începând de mâine, miercuri, ora 12 p.m, puteţi să deveniţi contributori după ce vă logaţi.
Eu cred în acest proiect! Şi vă invit să colaboraţi la el.