Luni, 8 septembrie, la sediul Active Watch din Calea Plevnei a avut loc atelierul susţinut de ApTI în cadrul laboratorului media experimental Sponge, unde oameni din diferite domenii s-au întâlnit pentru a dezbate şi descoperi cum democraţia şi participarea publică pot fi promovate prin intermediul Internetului folosind unelte specifice. În cadrul dezbaterii am discutat despre ce instrumente de implicare digitală există, cum pot fi folosite de cetăţeni şi cum ne putem implica mai activ în viaţa comunităţii.
La dezbatere au participat membrii ai societăţii civile, instituţii publice, oameni din zona academică iar exemplele s-au concentrat atât asupra site-urilor din România cât şi din străinătate.
Există mai multe site-uri româneşti care pot fi folosite pentru a promova şi încuraja participarea publică. Am pornit prin a vorbi despre site-uri prin intermediul cărora utilizatorii pot strânge semnături pentru petiţii, pot solicita accesul la informaţii publice, pot intra în contact cu politicienii sau pot monitoriza evoluţia anumitor aspecte precum mita sau respectarea promisiunilor electorale. Multe dintre acestea sunt necunoscute publicului, iar prin simpla lor menţionare la atelier am creat o nouă unealtă.
În România există site-uri care tratează probleme de politici, precum monitorizarea respectării promisiunilor făcute de politicieni (cineceapromis.ro), a procedurilor de vot (alegericorecte.ro), analize ale declaraţiilor politicienilor şi funcţiile pe care le-au avut în timp (hartapoliticii.ro) şi site-uri legate de modalităţi de creştere a transparenţei informaţiilor care ajung la public. De exemplu, poţi avea acces la harta interactivă a mitei în România unde poţi reporta şi cazurile de corupţie, poţi verifica unde se duc banii din bugetul de stat sau poţi înainta plângeri şi cereri primarului local.
În următoarea perioadă, alte două site-uri vor fi lansate. Unul dintre acestea este dezvoltat de Openpolitics.ro şi tratează monitorizarea politicienilor şi a propunerilor legislative din România, iar celălalt, Onoratainstanta.ro, ce urmează a fi lansat pe data de 17 septembrie, oferă accesul la date statistice despre instanţele de judecată din România. Vezi evenimentul de lansare aici.
Tot în cadrul atelierului am identificat exemple de campanii digitale de conştientizare ale site-urilor din străinătate şi cum pot fi ele adaptate şi implementate cu succes. Guvernul britanic, de exemplu, a creat o unealtă online prin care cetăţenii pot iniţia şi semna petiţii care dacă strâng peste 100.000 de semnături pot fi dezbătute în Parlament. O altă iniţiativă este proiectul PiPhone prin care cetăţenii pot suna membrii Parlamentului European gratuit.
În luna august, membri sau susţinători ApTI au publicat o serie de articole pe TheSponge.eu, în cadrul laboratorului media experimental Sponge, despre cum poate fi promovată democraţia şi participarea publică în România şi ce exemple bune (sau nu) avem de urmat - fie de la noi, fie din afară.
Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet este o asociaţie nonguvernamentală formată din persoane fizice implicate în Internetul românesc, care îşi propune susţinerea și promovarea unei lumi digitale libere şi deschise, prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare şi viaţa privată sunt respectate şi garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanţie a accesului legal şi sigur la beneficiile aduse de tehnologia informaţiei.
Sponge este un laborator media experimental care conectează organizații din domeniul media, tehnologia informației și a transparenței. Experimentăm cu noi unelte digitale de eliberare a informației de interes public. Promovăm informația liberă, relevantă și verificabilă sub formă de articole sau aplicații. Organizăm ateliere, hacatoane, cursuri și conferințe. Partenerii Sponge sunt Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Active Watch, Ceata, Geo-spatial, ApTI și Facultatea de Științe Politice - Universitatea București.