VedemJust - invata legea

25 oct -Ziua Europeana a Justitiei Civile

Publicat pe data de 19.10.2008

Este albanii-si-hotararile pe tarabele patriei, in loc sa le puna gratuit la dispozitia publicului).

Asadar, nu stiu cat isi ating scopul aceste manifestari gen portile deschise in Romania. In aceasta zi eu as invita presa sa transmita liber orice proces din sala de judecata, sau as face pe internet o transmisiune gen [Court TV](http://www.youtube.com/watch?v=stHF-8GPz0c), as trimite judecatorii si procurorii la liceele din localitate sa explice tinerilor pe intelesul lor sistemul juridic si importanta atingerii unei varste care antreneaza raspunderea juridica, as invita studentii la drept sa simuleze intr-o sala de judecata reala un proces, as organiza o dezbatere larga pe tema Imbunatatirea serviciilor judiciare oferite de instante cu avocati, presa, ong-uri, institutii, as da publicitatii sondaje de opinie locale prin care as arata presei ca increderea in actul de justitie la nivel zonal e mai mare decat cea la nivel national, as face o intalnire cu judecatorii si grefierii prin care am discuta despre rolul justitiei ca serviciu public (in care sa atingem subiecte precum profesionalismul, rapiditatea, importanta modului de adresare justitiabilului, integritatea).

In fine, as trasmite mesajul ca justitia nu inseamna doar judecarea infractorilor si aplicare sanctiunilor, ci justitia inseamna si cauze de dr. civil, muncii, comercial, familiei, contencios administrativ etc. As da publicitatii date statistice prin care sa arat ca Romania nu este o tara a infractiunilor, ci o tara cu probleme sociale in care justitia are un rol de reparare, si inca nu de prevenire, si ca se impune sprijinul puternic al legislativului si gasirea imperioasa a unor mijloace alternative de solutionare a diferendelor.

As trasmite mesajul ca oamenii pot veni cu incredere la justitie si nu cu frica. Ca indiferent de incarcatura cu dosare, conditiile proaste din instante si salariile lor, magistratii sunt oameni competenti si onesti care apara drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor si care restabilesc ordinea de drept incalcata.