VedemJust - invata legea

Admitere magistratura 2014: START!

Publicat pe data de 01.07.2014

Azi s-a dat anunțul pentru cele două concursuri de recrutare în magistratură de anul acesta: unul de admitere la INM pentru 80 locuri judecători și 80 locuri procurori, și unul pentru admitere directă în magistratură pentru 26 locuri la instanțe și 10 locuri la parchete.

Anul acesta este marcat de câteva aspecte cu totul noi. În primul rând, tematica pentru concurs este concepută în întregime după noile coduri (civil, penal, procedură civilă, procedură penală). Singura diferență este că la concursul de admitere directă există tematică din dreptul familiei, care nu se cere la admiterea pentru INM. În al doilea rând, se remarcă o scădere a numărului de locuri scoase la concurs, ca urmare a vacantării din ce în ce mai rare a posturilor din sistem, datorate întineririi corpului de magistrați în ultimii 10-15 ani. Este probabil ca de anul viitor să nu se mai organizeze concurs de admitere directă în magistratură.

Începând de azi se pot depune cererile de înscriere la parchetul/instanța (nu are importanță) de la domiciliul candidatului, până la data de 22 iulie. Cele două concursuri se desfășoară simultan, astfel încât candidații care se înscriu la ambele se pot prezenta doar la unul. Estimez 4500 de înscrieri la concursul de admitere pentru INM și 1500 de înscrieri la concursul de admitere directă. Prima probă de concurs – grilele juridice – se va desfășura la 31 august, a doua probă - raționamentul logic – pe 14 septembrie iar a treia probă – interviul – în luna octombrie, după care urmează verificarea psihologică, verificarea bunei reputații și examinarea medicală. Cei admiși la INM încep cursurile pe 13 octombrie; timp de doi ani de zile vor dobandi abilitati de practicieni, și vor începe cariera ca judecători/procurori în iulie 2016. Cei admiși direct la instanțe/parchete vor demara activitatea la sfârșitul lui decembrie 2014 sau începutul lui ianuarie 2015, iar în primele 6 luni vor urma cursuri intensive de pregătire.

Mult succes candidaților! Fie ca cei mai buni din cei mai buni să ne fie colegi!

Recomand: Ghid admitere, Proba 1, Proba 3.