VedemJust - invata legea

Am semnat protestul demnitatii

Publicat pe data de 26.06.2009

predoiu-conferinta.jpgSaptamana trecuta magistratii au inceput sa circule la semnat un protest al demnitatii, prin care solicita ministrului sa isi asume dezastrul financiar in care a ajuns justitia si sa isi dea demisia de onoare. Nu fac niciun secret ca, alaturi de Adrian Neacsu, presedintele Trib.Vrancea, am fost printre initiatorii acestui demers. Ideea ne-a fost data de o colega judecator din Botosani care, singura, i-a trimis un e-mail ministrului cerandu-i demisia dupa ce a cunoscut discursul acestuia din fata Curtii Constitutionale prin care minimiza excesiv de mult starea actuala. Cu sprijinul extraordinar al colegilor cu care suntem in legatura pe listele de discutii virtuale, am trecut acest protest prin sute de e-mailuri ale judecatorilor si in scurt timp am reusit sa adunam 100 de semnaturi.

Si-au insusit acest demers judecatori de la nivelul Judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel; din capitala si din provincie; judecatori stagiari, dar si judecatori 30 de ani de experienta; cu functii de executie, dar si cu functii de conducere; chiar si procurori au inceput sa semneze. Numarul celor care semneaza creste in fiecare zi. In presa de azi am vazut ca insusi presedintele CAB este de acord, la fel si presedintele de onoare al AMR. Cu totii suntem de acord ca justitia a ajuns in punctul cel mai de jos pe care ni l-am putut imagina. Numai faptul ca ministrul justitiei a dat personal telefon la conducerea Electrica de la Vrancea pentru a-i ruga sa nu taie curentul la Tribunal, dupa cum scrie presa si confirma azi MJ, spune multe.

Mesajul nostru e simplu: autoritatile trebuie sa isi asume starea actuala. Ne-am cam saturat sa auzim minciuni cum ca judecatorii au produs criza din Romania sau ca in justitie este doar o criza temporara. Faptul ca autoritatea judecatorilor e incalcata chiar de parlamentari sau guvernanti, va avea grave repercursiuni asupra ordinii de drept din Romania. Eventualele revolte sociale vor fi intemeiate tocmai pe ignorarea autoritatii judiciare.

E ciudat ca suntem monitorizati de CE pe justitie, ca zilele acestea emisari ai UE constituiti intr-o misiune de evaluare sunt la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile, ca politicienii nostri pozeaza in grijulii care fac orice pentru justitie, si in realitate aceasta e pusa la zid si este subfinantata. Si, mai mult, nu exista niciun plan de iesire din criza, desi cativa dintre noi i-au trimis cel putin ministrului mai multe idei in aceasta directie. De altfel, cred ca suntem singurul domeniu prioritar in care nu exista vreo strategie de reforma pentru urmatorii ani sau de consolidare a reformei (denumire, cred, mult mai adecvata).

Inchei, cu amaraciune, cu o parafrazare: unde justitie nu e, nimic nu e.

Alte reactii

Realitatea, Antena3, Stirilocale, Ziua, AmosNews, Ziare.ro, InfoLegal, 9AM, PoliticaTv, InformatiaZilei, RoL