VedemJust - invata legea

Noile coduri-studii de impact

Publicat pe data de 12.06.2009

Publicarea noilor codurilor nu e suficienta. Mai e nevoie de timp necesar ca practicienii sa se obisnuiasca cu noile reglementari. Vorbesc aici in primul rand de judecatori si procurori, dar iata ca pregatirea institutionala acestora este in momentul de fata blocata, intrucat INM nu are sume necesare formarii noastre. Apoi vorbesc de avocati, care in procedura civila vor avea un rol nou, acela de a administra probe, dar pentru ei inca nu exista o strategie globala de pregatire. Apoi vorbesc de politisti, care desi joaca un rol esential in procesul penal ca organe de cercetare, nici macar nu au fost consultati de vreo guvernare atunci cand s-a tot modificat codul de procedura penala.

In afara de pregatirea profesionistilor, mai e nevoie de anticipat efectele produse de coduri sub aspectul resurselor umane si financiare. De exemplu, urcarea competentei la nivelul tribunalelor va insemna o nevoie de personal suplimentara pentru aceste instante ceea ce va determina desfiintarea unor judecatorii mici, care azi sunt neeconomice din moment ce sunt incadrate cu 1- 2 judecatori. Automat, vor trebui desfiintate unele parchete mici. Situatia este cu atat mai accentuate cu cat in urmatorul an cam 1/4 dintre magistrati se vor pensiona.

De aceea, un studiu de impact este absolut necesar. Cel care il intocmeste o va face in cadrul proiectului de reforma justitiei finantat cu banii imprumutati de la Banca Mondiala. Procedura de licitatie va fi probabil una internationala, iar echipa desemnatata sa finalizeze acest studiu trebuie alcatuita dintr-un finantist, sociolog, psiholog, jurist. Procedura e destiul de complicata si va temporiza mult lucrurile, probabil contractul cu castigatorul licitatiei se va semna pe la sfarsitul anului, iar inca cel putin 6 luni sunt necesare pentru intocmirea studiilor; la care se adauga perioada de rezolvare a problemelor ivite – de la modificarea legii de organizare judiciara pana la recrutarea personalului de baza si auxiliar, precum si pregatirea adecvata.

Astfel ca aproximez aplicarea noilor coduri cel mai devreme la mijlocul anului 2011.