VedemJust - invata legea

Presiuni asupra magistratilor

Publicat pe data de 01.06.2009

statul-de-drept2-e1266273810516.gifTot mai multe presiuni sunt impotriva judecatorilor, menite a intimida si a infrange, pana la urma, independenta justitiei.

Eu reamintesc ca independenta la nivel individual presupune anumite garantii, printre care si libertatea de exprimare, libertatea de asociere, siguranta statutului si nivelul adecvat al remuneratiei si pensiei judecatorilor.

Ei bine, se pare ca in aceste zile, SRI cedo-lasati-judecatorii-sa-vorbeasca de condamnarea recenta a Rusiei intr-un caz CEDO cand s-au luat masuri contra unei judecatoare care a dezvaluit nereguli in legatura cu modul de solutionare a anumitor cauze la curtea suprema. Cred ca cel mai periculos pentru o democratie autentica este ca insisi aparatorii legii sa fie sa-ne-aparam-magistratii.

In aceeasi perioada, politicul vrea sa ingenuncheze magistratii care au avut curajul de a instrumenta cauze privind politicienii, amenintand cu scaderea salariilor si pensiilor acestora. Am siguranta-financiara-a-judecatorilor nu demult ca asa ceva este contra principiilor internationale care descriu statutul judecatorilor. Ei bine, daca se accepta ca politicul poate reduce salariile si pensiile in timpul exercitarii mandatului de catre un magistrat, efectul care se obtine este unul de presiune fantastica: stiind ca siguranta sa financiara depinde de Parlament sau Guvern, un magistrat care are de solutionat un caz implicand un politician va avea urmatoarea dilema: e cazul sa dea o solutie favorabila acestuia si in felul acesta sa scape de griji, sau sa dea o solutie nefavorabila si sa riste initierea unui proiect de act normativ de catre acel politician care il va promova la decident prin partidul din care face parte.

Cred ca insasi societatea larga trebuie sa realizeze aceste forme de presiune si de control a justitei, si sa lupte pentru independenta ei. Pana la urma, judecatorii sunt ultimii aparatori ai drepturilor fiecarui cetatean.