VedemJust - invata legea

Catalin Grigoras-laudatio

Publicat pe data de 11.09.2010

catalin-grigoras.jpgCatalin Grigoras](http://www.forensicav.ro/), membru SoJust si singurul expert criminalist oficial in domeniul audio-video din Romania, a incetat raporturile de munca cu MJLC-INEC incepand cu data de 3 mai 2010, prin acordul partilor.

Dupa ani de zile in care s-a specializat enorm (doctorat, pregatiri in strainatate, membru in comisii internationale), in care a efectuat expertize in cazuri celebre deja penale in Romania (ma abtin sa le indic) ori in alte tari si inclusiv la cerere CoE, ori in care a pregatit generatii de auditori de justitie la INM si in care a format zeci de experti in strainatate (in special din cadrul organelor de politie), astfel a inteles Catalin Grigoras sa protesteze fata de modul in care aceasta profesie - a expertilor criminalisti oficiali - nu a fost nici pana acum reformata. Or, modul usuratic in care decidentii politici au tratat acest domeniu tehnico-judiciar faciliteaza erorile si abuzurile in efectuarea expertizelor si pot influenta astfel solutiile din dosarele magistratilor.

Desi nu am cerut in mod expres ingaduinta lui Catalin, va incunostintez ca tocmai a semnat un contract pentru urmatorii 8 ani cu Universitatea din Denver, Colorado, SUA pentru un post de profesor asistent. Mai mult, in pachetul contractual intra si functia de director al National Center of Media Forensics. Asa ca expertul Catalin Grigoras poate face ceea ce si-a dorit dintotdeauna: sa faca cercetare, sa faca expertize, sa pregateasca studenti.

Din pacate, aceste lucruri pentru care a invatat si s-a specializat ani de-a randul nu o poate face in tara: MJ i-a refuzat ideile, SoJust nu a putut pune suficienta presiune. Catalin probabil va pleca pt multi ani si este o pierdere pt Romania - deocamdata, nu vreau sa imi imaginez ca in cazul Voicu, de ex, nu se va putea face expertiza pe inregistrari. Acum ma gandesc ca vom pierde un specialist si un prieten. Si ma simt cumva culpabil. E un om cu demnitate cu rar mai vezi...

Azi, Catalin Grigoras a parasit Romania.