VedemJust - invata legea

CE-Infringement asupra Romaniei

Publicat pe data de 06.05.2010

steag-ue-fluturand.gif]O stire recenta intemeiata pe un comunicat de presa din 5 mai 2010 a trecut aproape neobservata in Romania: CE a transmis inca o notificare autoritatilor romane in care cere informatii si isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Romania nu are inca o lege care sa garanteze independenta autoritatii de reglementare in comunicatii, fapt pentru care impotriva tarii noastre s-a deschis anul trecut o procedura de incalcare a dreptului comunitar.

Tin sa fac cateva precizari in legatura cu acest demers al Comisei Europene, pe care intr-un fel SoJust l-a anticipat in sept 2008:

Nu e o simpla intrebare a CE catre Romania, ci e o scrisoare de punere in intarziere complementara. Aceasta are ca temei juridic art 258 din Tratat potrivit caruia: In cazul in care Comisia considera ca un stat membru a incalcat oricare dintre obligatiile care ii revin in temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat (2) cu privire la acest aspect, după ce a oferit statului in cauza posibilitatea de a-si prezenta observatiile (1).

Asadar, pasii sunt urmatorii:

1- scrisoare de punere in intarziere

2- aviz motivat

3- sesizarea Curtii

CE nu poate emite aviz motivat (care cuprinde prezentarea detaliata a motivelor de fapt si de drept pe care se bazeaza incalcarea sesizata) daca nu se trimite inainte o scrisoare de punere in intarziere.

In situatia in care situatia de fapt etc se schimba dupa ce s-a trimis o prima scrisoare de intarziere, nu se poate continua cu aviz motivat, ci se trimite o scrisoare complementara (ca in cazul de fata) pentru a da posibilitatea statului de a se apara.

Pe scurt, e vorba deja de acte judiciare, in cadrul unei proceduri de infringement. Procedura de infringement se deschide in mod oficial cu scrisoarea de intarziere – numita in EN letter of formal notice, iar in FR lettre de mise en demeure - deci cand apare aceasta scrisoare, indiferent de comentarii sau titlul comunicatului de presa, situatia e deja serioasa, plus ca toti pasii astia se decid de catre colegiul comisarilor, ceea ce nu e cazul unei cereri de informatii.