VedemJust - invata legea

Dezacord fata de sustinerile Monicai Macovei

Publicat pe data de 08.05.2010

mm.jpg]Intr-un interviu acordat RealitateaFM, Monica Macovei a afirmat ca magistratii nu dau nimic inapoi in schimbul acestor salarii foarte mari, i-a invitat pe cei nemultumiti sa mearga in sistemul privat si a afirmat ca magistratii insisi si-au dat salarii foarte mari atribuindu-si sporuri abrogate cu ani in urma. Presa a interpretat aceasta declaratie in sensul ca desi magistratii au salarii foarte mari, tot nu isi fac bine treaba.

Imi exprim profundul dezacord fata de aceste declaratii ale fostului ministru al justitiei care par mai degraba belicoase decat constructive. Eu personal cred ca trebuie sa dam Cezarului ce e al Cezarului. M-am cam saturat sa vad declaratii si anateme indreptate asupra tuturor magistratilor, a intregului corp judiciar ca si cum in Romania acestia ar fi cei vinovati de criza economica, financiara si chiar morala in care se zbate tara noastra. Asta fara a se recunoaste imensul efort desfasurat de magistati in conditii de supraincarcare cu dosare, lipsa acuta de personal, amenintari cu modificari legislative ce le pot afecta statutul. Si, mai ales, fara a se vorbi pe baza unor evaluari adecvate cu privire la profesionalismul sistemului (or, procentul mic de hotarari desfiintate in caile de atac - 6% anual - si gradul ridicat de justitia-oradeana-justitie-de-elita-sondaj-de-opinieal justitiabililor fata de modul de functionare a justitei - 60%-80% - dovedesc exact contrariul celor afirmate de fostul ministru al justitei).

Ii reamintesc d-nei Macovei ca nu magistratii si-au marit salariile. Astfel, ultima majorare salariala s-a produs prin Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, adoptata de Parlamentul Romaniei pe baza proiectului intocmit de Guvern. E adevarat ca in acest fel s-au recunoscut drepturile obtinute ca urmare a unor RIL-uri pronuntate de ICCJ in legatura cu anumite sporuri cuvenite personalului de justitie. Dar aceeasi situatie, de castigare prin intermediul instantei a drepturilor salariale consacrate prin lege si refuzate la plata de Guvern, priveste si alte categorii sociale - profesorii, functionarii din administratie, politistii - care cu totii au avut castig in justitie ca urmare a incalcarii drepturilor lor de catre celelalte puteri.

Invitatia d-nei Macovei de plecare in privat a celor nemultimuti de statut sau de salariu e doar un populism ieftin, insa unul menit sa instige la sau sa intareasca ura in magistrati. Sper ca in timp fostul ministru al justitie sa puna accent pe necesitatea respectului fata de justitie, a acceptarii autoritatii hotararilor judecatoresti si a sustinerii magistratilor corecti. In realitate, magistratii nu sunt nici pe departe dusmani ai poporului, ci tocmai cei care il apara pe cetatean impotriva abuzurilor celorlalte puteri, tocmai cei care ii ocrotesc acestuia drepturile si libertatile individuale si, indraznesc sa spun, singurul grup profesional care inca mai poate incetini declinul Romaniei. Si asta rezulta din sutele de mii de hotarari pronuntate intr-un an prin care criminali, violatori, hoti, evazionisti, escroci sunt trimisi in spatele gratiilor – si datorita acestora cetateanul inca poate merge in siguranta pe strada; prin care sunt stabilite proprietati, se fac partaje, se reglementeaza relatiile de vecinatate – si datorita acestora cetateanul ajunge sa se bucure de dreptul sau de proprietate; prin care sunt rezolvate conflictele intre comercianti, se sanctioneaza incalcarea contractelor, se oblige la repararea prejudiciilor – si datorita acestora cetatenii isi restabilesc drepturile incalcate; prin care sunt anulate actele ilegale ale administratiilor publice centrale si locale – si datorita acestora cetateanul isi vede protejat interesul individual in raporturile cu executivul.

As vrea sa se vorbeasca si de faptul ca 80-90% dintre condamnarile primate de Romania la CEDO sunt din culpa legislatiei incoerente si contradictorii, de care legislativul e vinovat si pentru care platim milioane de euro anual. De OUG-urile prin care se practic se legifereaza in Romania, ceea ce e in contradictie cu Constitutia tarii. De feluritele cereri si exceptii prin care parti si avocati intarzie solutionarea dosarelor in baza unor norme legale inadecvate si neactuale. De sute de oameni care sunt incadrati cate doi sau chiar trei pe acelasi post datorita numirilor politice infirmate in instanta. De lipsa de viziune si strategie pentru urmatorii cel putin 10 ani in Romania care lasa tara parca in voia sortii.

Salariile din justitie sunt mari si asa si trebuie sa fie. Statul trebuie sa investeasca in magistrati, in justitie, in statul de drept. Populatia trebuie sa isi doreasca o justitie independenta, eficienta si competenta. Justitia este coloana vertebrala a oricarei societati democratice. Rolul pe care justitia romana trebuie sa il aiba e evidentiat si de existenta Mecanismului de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana in decembrie 2006, sistem de monitorizare care – la modul in care este tratata justitia romana de celelalte puteri - nu are nicio sansa sa se ridice in acest an. Desigur, asta nu inseamna ca sistemului judiciar trebuie sa fie lipsit de responsabilitate, insa e evident ca acest sistem a inceput sa fie functionabil: avem hotarari publicate pe internet, date din dosare pe portal, asociatii profesionale care dezvaluie abuzurile din interior, magistrati sanctionati disciplinar si penal. Sistemul insusi depune eforturi de imbunatatire - si prin recenta Petitie a celor 400 am demonstrat ca suntem deocamdata singurul corp profesional care si-a manifestat explicit intentia de crestere a integritatii si de modernizare .

Regret sa o spun la atatia ani de la demararea reformei, dar e tot mai clar ca politicul vrea sa controleze justitia, ceea ce in final va afecta doar pe cetateanul simplu. Iar aceasta concluzie trebuie sa ne uneasca pe toti in dorinta de a avea o justitie independenta, impartiala, integra.