VedemJust - invata legea

Codurile sunt in primul rand pentru voi

Publicat pe data de 30.01.2014

E regretabil faptul ca nu s-a facut o campanie de informare pe noile coduri penale. Eu am inceput in aceasta saptamana asa ceva pe blogul personal [http://cristidanilet.wordpress.com]. Ieri CSM a invitat instantele sa faca o campanie de popularizare la nivel local.

Imi displace modul in care se poarta toata discutia asta din spatiul public legat de anumite prevederi din noile coduri. Nu e o dezbatere, ci un scandal. De fapt, daca ma gandesc mai bine, cam orice dezbatere din Romania e un scandal. Habar nu avem sa purtam un dialog si, mai mult, toti ne dam cu parerea in virtutea unui asa numit „drept la opinie”, care este lipsit de valoare daca nu e sustinut logic de argumente factuale.

Dar, ca sa vad si partea pozitiva: in urma acestui scandal, populatia a aflat ca intra in vigoare noile coduri. Eu as atrage atentia ca orice lege, si mai ales codurile, se adreseaza in primul rand cetatenilor, nu profesionistilor dreptului. Asa ca va indrum sa cititi codurile, sa intelegeti care sunt noile fapte pe care nu aveti voie sa le comiteti incepand de vineri noapte pentru ca vor fi infractiuni, si sa intelegeti - daca sunteti implicati intr-un proces penal - care va sunt drepturile si obligatiile procesuale de exercitarea carora depinde, pana la urma, ocrotirea drepturilor dvs. Si, nu uitati, ultimul garant al drepturilor si libertatilor dvs este judecatorul.