VedemJust - invata legea

Comisia Cotroceni - neconstitutionala

Publicat pe data de 28.11.2007

Pe scurt, Curtea Constitutionala a decis ca articolul din Lege modificat prin OUG este neconstitutional. Se pare ca nu doar Ordonanta MJ e cu probleme, ci insasi procedura prealabila avizarii. Pe larg si cu istoric, Mediafax ne povesteste ce si cum.

MJ, naucit, inca astepta motivarea. Pana atunci, se face ca nu intelege despre ce e vorba. Sau, cine stie, poate ne asteptam la o OUG noaptea asta, care sa creeeze o noua procedura?! Deocamdata, nimic pe ordinea de zi a sedintei de azi a Guvernului. Intre timp insa, se alarmeaza si parlamentarii, care considera ca mai bine ar desfiinta DNA. Cred ca se vor misca foarte rapid, adica vor lamuri lucrurile pana la aparitia in M.Of. a deciziei Curtii Constitutionale.

Pana va fi publica motivarea deciziei Curtii, fac cateva mentiuni. Cred ca sunt doua variante ce pot aparea in motivare:

- judecatorii nu pot exercita doua functii in acelasi timp: las-avizul-pun-alta-comisie potrivit Constitutiei si ne amintim ca asta a spus-o si Iorgovan cand s-a opus numirii magistratilor in CNI; asta inseamna ca argumentul li se aplica si magistratilor asimilati si functionarilor din Consiliul National de Intregritate, deci numirea lor acolo e neconstitutionala, asadar activitatea CNI de pana acum se va spulbera in zare;

- judecatorii nu pot desfasura activitati executive: de acord si aici potrivit principiului separatiei puterilor in stat. Insa asta inseamna ca automat toti magistratii care lucreaza in afara instantelor si parchetelor, sunt detasati contrar legii fundamentale. E o chestiune pe care SoJust o sustine de multisor.

Asa cum 151: presedintele poate da avizul fara nici un fel de comisie sau propunere. O spune Constitutia.