VedemJust - invata legea

Comisia de la Veneţia apreciază acţiunile CSM din această vară

Publicat pe data de 17.12.2012

comisiavenetia.jpg]În data de 17 dec. 2012 Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (cunoscută şi drept „Comisia de la Veneţia”) a publicat AVIZUL privind compatibilitatea cu principiile constituţionale şi cu principiul statului de drept a acţiunilor luate de Guvernul şi Parlamentul din România în ceea ce priveşte alte instituţii de stat şi a OUG cu privire la modificarea legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi OUG pentru modificarea şi completarea legii nr. 3/2000 privind organizarea unui referendum în România.

Pct. VIII analizează presiunile asupra sistemului de justiţie, insistând asupra celor privind Curtea Constituţională şi Procurorii, şi subliniind capacitatea de reacţie a CSM:

a) - declaraţii ale politicienilor lipsite de respect şi solicitări de demitere ale judecătorilor CCR cu efect de decredibilizare a judecătorilor şi a instituţiei

- critica hotărârilor este permisă, dar să se limiteze la hotărâre şi să nu creeze impresia că nu va fi pusă în executare

- atacurile personale la adresa tuturor judecătorilor sau individuale sunt inadmisibile

- atacurile din partea instituţiilor de stat la adresa CCR afectează independenţa şi neutralitatea ei

- hotărârile CCR trebuie puse în executare

- hotărârea CCR trebuie făcută publică numai odată cu motivarea acesteia;

b) – procurorii specializaţi au instrumentat cauze de corupţie împotriva funcţionarilor de stat

- comisia stabilită de Senat la data de 10 oct. 2012 nu poate investiga activităţi judiciare, incluzând activităţi ale procurorilor; eventualele abuzuri ale procurorilor sunt doar de competenţa CSM.

c) - Respectul pentru independenţa organelor judiciare este o condiţie indispensabilă pentru o democraţie stabilă bazată pe statul de drept.

- Apărarea împotriva presiunilor nepotrivite asupra judecătorilor şi procurorilor este o sarcină tipică a CSM. Ca o măsură de protecţie pentru independenţa judiciară, este important ca CSM să aibă un temei juridic suficient de clar pentru această atribuţie, inclusiv pentru a face declaraţii publice în numele sistemului judiciar.

Comisia de la Veneţia este un organism consultativ al Consiliului Europei, specializat în chestiuni de constituţionalitate. Ea s-a constituit în 1990. România este şi ea stat membru, fiind reprezentat de Lucian Mihai şi Bogdan Aurescu.

Avizul Comisiei de la Veneţia este accesibil în ro-cdl2012055-e-doc\_15-45