VedemJust - invata legea

Coruptia judiciara (1)

Publicat pe data de 07.01.2008

justitie-neagra.jpgDe 3 luni lucrez la un studiu despre coruptia din sistemul juridic. La noi si la altii. Tratata juridic si sociologic. Ce mi se parea relativ simplu la inceput, s-a dovedit deosebit de complex.

Iata cateva constatari sumare:

Prin sistem juridic inteleg magistrati, personal auxiliar, avocati, politisti, functionari penitenciare, notari, experti, executori, consilieri probatiune. Iar coruptia este abuzul puterii incredintate in interes privat, care poate fi material sau de alta natura.

Coruptia afecteaza toate institutiile statului. Ea este cu atat mai revoltatoare cand se intalneste si in sistemul juridic. Iar cauzele cu judecatori, procurori, politisti, avocati, experti cercetati in ultimii ani, precum si ingrijoratorul sondaj TI din vara anului 2007 cum ca 10% din cei care au avut contact cu justitia si politia in ultimele 12 luni li s-ar fi cerut si ar fi dat mita, ar trebui sa fie suficiente sa ne alarmam.

Cei ce activeaza in sistemul juridic nu vor, nu pot sau nu sunt pregatiti sa dezvaluie practicile neetice din institutii, nu vor nici macar sa discute despre acest subiect: majoritatea se considera buni profesionisti si integri. Sunt convins ca multi sunt. Dar au datoria sa nu tolereze acte neetice sau ilegale din partea colegilor lor. Iar cel putin condamnarile recente ale unor magistrati, scandalul generat de posibila cumparare a unor locuri de sefi pentru procurori sau al conflictelor de interese dintre examinatori si examinati la concursul pentru judecatori ar fi trebuit sa genereze reactii ale corpului magistratilor. Aceste reactii nu au venit insa.

Iar explicatia cea mai realista e ca multi dintre magistratii, ca si multe persoane din celelate profesiuni implicate in sistemul juridic nu cunosc definitia coruptiei, integritatii sau conflictelor de interese, nu stiu cauzele acestora si efectele lor devastatoare asupra societatii in ansamblu. Seminarii de formare cu acest subiect nu se organizeaza pentru magistrati, desi formatori in domeniu exista.

CSM insusi, care ar fi trebuit sa genereze un dialog pentru discutarea unei politici de prevenire si combatere a coruptiei in sistemul judiciar, tace si, mai mult, impune aceeasi tacere celor care sunt dispusi sa vorbeasca din sistem. MJ care are o directie specializata in probleme anticoruptie, nu are nici o initiativa. Doar Directia Generala Anticoruptie din cadrul MIRA are o strategie in acest domeniu atat de important.

Concluzia? Lipseste o politica de prevenire si combatere a coruptiei din intreg sistemul juridic.

.