VedemJust - invata legea

CSM a aprobat Ghidul de etica pentru magistrati

Publicat pe data de 22.11.2016

etica.jpg

In şedinţa din 22 noiembrie 2016, Plenul CSM a aprobat "Ghidul practic de etică profesională pentru judecători şi procurori" (pct.22 ordinea de zi). Este un nou instrument soft-law menit să întărească conduita judiciară a magistraţilor români.

Ghidul este rezultatul proiectului „Consolidarea capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale, Programul RO 24”, realizat de Consiliul Superior al Magistraturii din România, Ministerul Justiției din România și Administrația Instanțelor din Norvegia, prin mecanismul financiar norvegian „Norway Grants” și cu sprijinul Consiliului Europei (CoE).

Acest îndrumar explică teoretic, dar mai ales, practic reglementările conţinute în Codul deontologic al magistraţilor, aprobat în anul 2005, făcând trimiterile necesare la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. El îşi propune să dezvolte conştiinţa magistraţilor în a identifica dilemele etice, precum şi să le indice acestora modul de rezolvare a celor mai multe astfel de dileme, pentru cele necuprinse încă în Ghid indicând modalitatea de abordare şi de identificare a soluţiei.

Mă bucur că a apărut un astfel de instrument, pe care mi l-am propus prin proiect-candidatura-csm.pdf (pag. 22) în baza caruia am fost ales membru pentru perioada 2011-2016. Am susţinut necesitatea unei astfel de instrument în mod repetat, el fiind cuprins în Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei de întărirea integrităţii judiciare (pct. II.1). Ghidul este adoptat în baza mai multor standarde internaţionale aplicabile României, care prevăd inclusiv înfiinţarea consilierilor de etică, instituţie care îşi prefigurează apariţia şi în ţara noastră.