VedemJust - invata legea

CSM nu sprijina JURINDEX

Publicat pe data de 20.12.2009

jurindex.jpg] Contrar vointei majoritatii curtilor de apel care s-au pronuntat in sensul renuntarii la culegerile de hotarari tiparite si sprijinirea dezvoltarii Jurindex, CSM a decis exact pe dos: culegerile vor continua (fie vorba intre noi – si pentru cei care ne citesc – in acele publicatii ajung hotarari alese fara prea multe criterii, de exemplu dupa cum sunt mai lungi, nu dupa cum rezolva mai bine o problema de drept, ca sa nu mai vorbim ca, cel mult, le cumpara avocatii, nu judecatorii), iar JURINDEX va mai astepta.

Intre timp, 800.000 euro se vor cheltui pe nimic, asa cum spune si judecatorul Adi Neacsu pe blogul sau: desi scopul acestui nou proiect banos este unificarea practicii judiciare (amintesc aici ca in 2007 Consiliul Ministrilor al Consiliului Europei la cererea CEPEJ, la sesizarea Romaniei – cunosc personal asta fiindca eu insumi am facut propunerea in Plenul CEPEJ din dec.2006 – a admis cererea de acordare a asistentei gratuite a statului nostru exact in acest scop, precum si proiectul de lege cu privire la recursul preliminar la ICCJ din 2006 care zace pe undeva). Asadar, preferam sa dam bani fara perspectiva rezultatelor, in timp ce programele gratuite sunt trecute cu vederea. Sper ca viitorul CSM sa declanseze o procedura de audit pe modul in care actualul CSM a cheltuit banii, incepand cu plecari in strainatate gen Bahrein sau insotirea delegatiilor de magistrati de catre asimilati din CSM, pana la modul in care s-au negociat si acordat contractele de twinning, precum cel mentionat.

Asa cum tot pe nimic se vor cheltui alti bani pe un program de evaluare a evaluarii, in care niste italieni ne vor spune cum ar trebui sa fie evaluarea noastra si cum e ea in Europa, in conditiile in care: - avem un astfel de studiu comparativ inca din mai 2006, pentru care expertul danez a incasat 80.000 euro; - in 2008 s-a facut evaluarea magistratilor pe perioada 2005-2007 (ea fiind doar partiala, in sensul ca observarea in sala nu s-a putut realiza pe anii 2005 si 2006); - nu s-au comunicat public rezultatele evaluarii din 2008, dar cred ca printre noi exista cativa care ar putea sa analizeze daca evaluarea asta e de folos sau o abandonam; - trebuia deja sa se faca evaluari partiale anuale in 2008 si 2009 pentru evaluarea finala din 2010, dar dupa cate realizez nu prea si-a batut nimeni capul cu asta daca nu a venit ordin de la centru.

UPDATE: Iata un editor de carte juridica care ne da dreptate cand criticam existenta pe piata a culegerilor tiparite de jurisprudenta - StiriJuridice. Problema e ca LEGALIS apartine unui intreprinzator privat care pretinde bani pt accesul la hotararile judecatoresti, in timp ce JURINDEX e nascut din interiorul sistemului si e gratuit. Dar, neiesind bani pt nimeni, nu are interes nimeni sa il sprijine...