VedemJust - invata legea

Taxa pe poluare - necomunitara (2)

Publicat pe data de 23.12.2009

] taxa-pe-poluare-necomunitarain urma cu un an despre o hotarare-taxa-poluare-cristi-danilet.docpe care o pronuntasem intr-un caz in care am constatat ca reclamantul nu poate fi obligat sa plateasca noua taxa auto, intitulata taxa pe poluare. In esenta, sustineam urmatoarele:

O.U.G. nr. 50/2008 este contrara art. 90 din Tratatul CE, întrucat este destinata să diminueze introducerea în Romania a unor autoturisme second-hand deja inmatriculate intr-un alt stat membru, favorizand astfel vanzarea autoturismelor second-hand inmatriculate in Romania şi, mai recent, vanzarea autoturismelor noi produse in Romania.

Era, dupa stiinta mea, prima hotarare de acest gen pronuntata in Romania asa ca am pus-o la dispozitia publicului imediat (poate, in acest fel, se va realiza cat de important e JURINDEX-ul, program anuntat cu fast de CSM, desi nu era al sau si pe care l-a csm-nu-sprijina-jurindexin favoarea culegerilor tiparite, dovedite in timp ca ineficiente). Hotararea a ramas atunci irevocabila, nefiind recurata, astfel ca nu am putut afla opinia Curtii de Apel Cluj. Insa din practica in spetele ulterioare de acelasi tip, am vazut ca nu impartaseste opinia mea, ramasa minoritara.

Recent, Curtea de Apel Cluj a avut ocazia sa se pronunte intr-un recurs intr-o speta asemanatoare. Dar atentie: Exista trei forme succesive ale taxei de poluare instituita prin OUG 50/2008. Prima forma e in vigoare din iulie 2008 pana in decembrie 2008 (pentru care am dat eu hotarare-taxa-poluare-cristi-danilet.doc si in spete ulterioare CA Cluj in unanimitate a stabilit ca este conforma cu dr. comunitar, dar pentru care unele instante din tara au sesizat CJUE si inca nu exista o interpretare oficiala a Curtii de la Luxembourg), a doua forma din decembrie 2008 pana in februarie 2009 si a treia forma din februarie 2009 pana la zi. Cu privire la a doua si a treia forma a taxei de poluare, opinia majoritara (nu unanima)a Curtii de Apel Cluj este in sensul ca prin modificarile aduse incepand cu luna decembrie 2008, taxa de poluare devine incompatibila cu dreptul comunitar.

Pun la dispozitia publicului si aceasta hotarare, irevocabila, cu o motivare de exceptie - decizie-taxa-poluare-irevoc-ca-cj.doc. Cu mentiunea ca, dupa 1 dec.2009 a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, si corespondenta vechiului art 90 TCE se face acum cu art. 110 din TUE.