VedemJust - invata legea

Taxa pe poluare - necomunitara

Publicat pe data de 23.12.2008

taxa2.jpg Cu putin timp in urma presa ( Clujeanul, Adevarul, 7Plus, AmosNews, Curentul, JurnalulEst) a relatat despre o hotarare pe care am pronuntat-o intr-un caz, in care am constatat ca reclamantul nu poate fi obilgat sa plateasca noua taxa auto, intitulata taxa pe poluare. In esenta:

O.U.G. nr. 50/2008 este contrară art. 90 din Tratatul CE, întrucât este destinată să diminueze introducerea în România a unor autoturisme second-hand deja înmatriculate într-un alt stat membru, precum cel pentru care s-a achitat taxa de poluare în acest litigiu, favorizând astfel vânzarea autoturismelor second-hand înmatriculate în România şi, mai recent, vânzarea autoturismelor noi produse în România.

Am reusit ca astazi sa finalizez motivarea, pe care o pun la dispozitie publicului. Desigur, daca portalul instantelor ori site-ul oficial al instantei mi-ar fi oferit posibilitatea, aceasta hotarare ar putut fi citita si descarcata de acolo. Consider ca numai prin cunoasterea jurisprudentei poate sa se vorbeasca de practica unitara. Mentionez ca la motivare m-a ajutat enorm parerea unor avocati specialisti in aceasta materie, carora le multumesc.

Descarcati hotarare-taxa-poluare-cristi-danilet.doc. EvZ - solutia a ramas irevocabila.

UPDATE: la un an dupa, prin decizie-taxa-poluare-irevoc-ca-cj.doc, CA Cluj confirma ca taxa pe poluare, dar numai in taxa-pe-poluare-necomunitara-2de dupa dec.2008, nu si inainte ca in speta mea, este neconforma cu art. 90 Tratat.