VedemJust - invata legea

Daca asculti manele in public, risti bataia

Publicat pe data de 05.05.2016

manele.jpgReferitor la clipul cu cei doi care ascultau manele în tramvai şi au fost luaţi la bătaie:

Şi pe mine mă deranjează că unii ascultă muzică în public fie la CD player dotat cu boxe, fie la căşti, dar cu volumul la maxim. Chiar nu vreau să cunosc problemele fiecărui călător care, nu ştiu de ce, simte nevoia să şi le exprime exact în momentul când vede o grămadă de urechi în jurul său. Nici mie nu îmi place cum miros unii în mijloacele de transport în comun. Cel mai mult mă deranjează să văd că unii circulă fără bilet. Dar nu m-am gândit niciodată să îl iau pe fiecare dintre aceştia la bătaie.

. Acum, trebuie să ştim că una e oprobiul public, alta sunt sancţiunile legale. Dacă ne deranjează gesturile unora din jurul nostru (vorbesc tare, scuipă pe jos, aruncă ambalaje pe stradă etc), le putem atrage atenţia şi chiar să îi facem de ruşine faţă de public. Dar nu avem voie să îi înjurăm sau să îi ameninţăm ori să îi lovim, căci astea sunt delicte (civil, respectiv penale). Pentru sancţiuni de acest tip existe organele legii. Nu le lăsaţi fără locuri de muncă, vă rog, facându-vă dvs. înşivă "dreptate" (sau cum s-or fi numind seria de lovituri şi înjurături aplicate de antifanii manelor)!

.

Cât priveşte valul de ură de pe reţelele de socializare împotriva etniei rrome din care ar face parte cei doi ascultători de manele, el indică doar nivelul de civilizaţie pe care l-au deprins unii dintre noi în ultimul sfert de secol. Îi deplâng pe toţi cei care, bătând la tastele din faţa lor, se cred apologeţii libertăţii de exprimare. Ceea ce fac ei nu are nicio legătură cu acest drept esenţial al omului. Iar de la bătaia în taste la bătaia în tramvai e doar un mic pas, după cum se vede...