Publicam nu demult o romanii-de-la-daci-se-trag-sau-o-altfel-de-istorie în care făceam o trecere în revistă a unor teorii, multe argumentate, cu privire la o istorie ocultată în ce priveşte dacii.
Săptămâna trecută am avut ocazia să ajung la Roma. Am făcut o vizită la Muzeul Vatican, la Colosseum şi în Grădina Borghese, pentru a vedea cu ochii mei statuile de daci despre care se vorbeşte.
1. Muzeul VaticanÎn Sala Chiaramonti se află o uriaşă statuie a unui bust de dac (mai sunt doar două-trei statui aşa mari, printre altele câteva zeci sau poate sute). Am făcut un filmuleţ, disponibil aici. Ştim că este un dac din chiar indicaţiile aflate lângă statuie, care poartă nr.3.
]]În sala următoare, Braccio Nuovo, se află trei statui care reprezintă capete de daci. Filmuleţul făcut de mine este disponibil aici. Am remarcat că în această sală sunt statui de zei greci, de împăraţi romani şi de cetăţeni romani; plus statuile de daci.
]]La nr. 124 este o statuie de dac care poartă o cuşmă şi este de nobil. Tăbliţa care indică ce reprezintă statuia este clară.
]]Celelalte două se află una poziţionata faţă în faţă cu statuia dacului purtând cuşmă (nr.9), iar celălălt la trei poziţii mai departe, poartă chiar inscripţia Captivus Dacus
pe aceeaşi parte cu dacul nobil (nr.115). Şi aici pe tăbliţe este inscripţionat *Testa di Dace*
- cap de dac din Forul lui Traian, sec.2 d.Ch.
]] ]2. Arcul de Triumf al lui Constantin cel MareLa câţiva metri de Colosseum se află acest arc de triumf. Pe partea superioară se află opt statui. Indubitabil, sunt statui de daci, căci seamănă cu cele de la Muzeul Vatican. Patru reprezintă Pileates (starabostes, recunoscuţi după căciuli, fac parte din aristocraţie) şi patru sunt comati (nume dat oamenilor de rând din Dacia, care purtau plete și capul descoperit).
] ] ]
3. Grădina BorgheseGrădina este foarte mare şi nu ştiu dacă am reuşit să o colind pe toată în timpul scurt avut la dispoziţie. Nu am putut intra în muzeul de la Vila Borghese, unde biletele trebuie luate dinainte. Nu am găsit în grădină cele două statui de care se vorbeşte pe net. Într-un singur loc, situat chiar în spatele Vilei, am găsit o statuie de dac. Este însă o copie din ciment, aşa cum rezultă din tăbliţa fotografiată îndeaproape. Nu ştiu unde se află originalul.
] ]
4. Columna lui Traian
Cel mai impresionant monument amintind de daci este Columnae Traianae. O copie a ei, cu explicarea tuturor scenelor, este disponibila în Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti.
] ] ]]