VedemJust - invata legea

Guvernul adopta SNA 4

Publicat pe data de 22.03.2012

logo-mj.jpg]Tocmai vroiam sa scriu o postare despre Strategia Natională Anticoruptie de care nimeni nu a mai auzit nimic de vrei 6 luni, cand brusc, marti, Guvernul a adoptat o hotarare cu privire la aceasta. E de remarcat că am ajuns la SNA cu nr.4 în ultimii ani - adevărul e că la Strategii şi Planuri de acţiune ne pricepem de minune. Pe mine ipocrizia mă deranjează şi am să mă explic:

Ideea unei noi SNA a apărut în proiect anul trecut în prima jumătate a anului trecut, după ce nişte experţi europeni au evaluat fostele strategii într-un raport publicat în aprilie. Au fost făcute dezbateri şi în septembrie a apărut un proiect al noii SNA valabil pentru 2011-2014. De atunci....nimic. Ca urmare a întârzierii aprobării sale, unele sectoare încep să îşi adopte propriile strategii: astfel DGA a adoptat, CSM la fel în noiembrie anul trecut a adoptat şi Strategia sectorială, şi Planul de acţiune aferent din care deja a trecut la realizarea unor măsuri (de remarcat că la ultima pagincă din Strategia CSM chiar e scris că aceasta e parte din SNA 4, şi asta cu cinci luni înainte ca SNA să apară...).

Numai că de trei zile se află în ţară o comisie trimisă de CE pentru a evalua România în cadrul MCV, şi...coincidenţă, este adoptată SNA (ah, si mai apare brusc o hotărâre, cu măsuri de accelerare a implementării a obiectivelor din MCV, deşi în 2010 s-a înfiinţat o comisie cam cu acelaşi scop şi nu ştiu dacă s-a reunit de trei ori până acum). Diferenţa faţă de proiect este că nu se mai referă la 2011-2014, ci la 2012-2015. Am vrut şi eu să găsesc această Strategie, în forma de ieri. Ei bine, nu există. Nici pe site-ul Guvernului, nici pe cel al Ministerului Justiţiei, unde de regulă apare până şi cu cine ia masa ministrul. Avem un comunicat de presă, dar nu şi documentele....Grozavă transparenţă!

Opinia mea într-un interviu, disponibilă la:

www.evz.ro/detalii/stiri/cristi-danilet-unor-politicieni-le-e-frica-de-confiscarea-averilor-ilicite-972847.html

UPDATE: Azi, 28 martie 2012, a apărut pe site-ul MJ publicată Strategia cu pricina.