Filtre
Ultimele articole
Filtre
Filtre , active
Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p.II): denumiri
17.11.2020
- După ce în [partea întâi] am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră, în acest episod voi critica denumirile date instituției și membrilor săi. *Justiția este înfăptuită doar de judecătorii aflați la instanțele judecătorești – Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici sunt judecătorii (numiți și „magistrați de scaun”, pentru a-i deosebi de procurori, numiți și „magistrați de …
Pe intelesul tuturor: Decizia CCR privind condamnatul care nu poate fi ministru
20.06.2017
Azi a apărut motivarea deciziei CCR privind legea care interzice unei persoane să fie ministru. Este vorba de decizia CCR nr. 304/2017 privind interdicția din art. 2 din Legea 90/2001 ca cei care ocupă funcția de ministru să nu fi suferit vreo condamnare penală. Iată ce spune această decizie: - Constituția prevede în art. 16 alin 3 că o demnitate publică se poate ocupa „în condițiile legii” - în cazul de față este vorba de Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului …
Imunitatea demnitarilor
11.04.2017
![palatulparlamentului]Parlamentarii nu pot răspunde juridic pentru legile adoptate de Parlament, miniștrii nu pot răspunde juridic pentru ordonanțele și ordonanțele de urgență adoptate de Guvern, magistrații nu pot răspunde pentru hotărârile date, judecătorii CCR nu pot răspunde pentru deciziile CCR - se numește imunitate funcțională. Dar pentru infracțiuni de drept comun, ei răspund ca orice cetățean. Sau ar trebui...Astfel, în procedura de urmărire sau de judecată, există anumite obstacole …
INTERVIU: Societatea se razboieste cu hotii, iar hotii se razboiesc cu justitia
15.02.2017
Interviu apărut în Revista22 pe data de 15.02.2017 cu titlul „Societatea se războiește cu hoții, iar hoții se războiesc cu justiția” Unul dintre argumentele pentru Ordonanța 13 a fost punerea în acord a codurilor penale cu diverse decizii ale Curții Constituționale. Stă în picioare? Cele două coduri penale au intrat în vigoare exact acum trei ani. De atunci și până în prezent, au suferit mai multe modificări, căci, urmare a aplicării lor, au fost sesizate mai multe nereguli. Astfel, Codul Penal …
Parlamentul si Guvernul ar trebui sa raspunda pentru legi proaste!
12.02.2017
Cred că ar trebui să începem a discuta despre răspunderea materială a celor care redactează și aprobă legi care ulterior sunt modificate, retrase sau declarate neconstituționale. Asta, mai ales că Recomandarea nr. (84) 15 privind răspunderea publică, aprobată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, stipulează drept principiu această formă de răspundere pentru oricine ocupă o funcție la nivelul organismelor centrale sau locale. Și plec de la două exemple la ordinea zilei: este vorba de …
Guvernul devine mai puternic decat Parlamentul
09.02.2017
Voi explica pe scurt ce efecte are decizia Curții Constituționale (CCR) de ieri, prin care a spus că nu există un conflict între Guvern și Parlament atunci când primul adoptă o Ordonanță de Urgență (OUG) de dezincriminare a unor fapte penale. SCENARIUL INTAI: T0: se înregistrează o plângere pentru comiterea unui viol, infracțiune prevăzută în Codul penal; T1: Guvernul decide într-o noapte să dezincrimineze violul, prin OUG, pe care o publică în Monitorul Oficial și pe care o trimite la …
In democrație, Guvernului trebuie sa îi fie frica de popor, nu invers
22.01.2017
Îmi permit o scurtă analiză a evenimentelor din SUA (pe 21 ianuarie peste un milion de femei au protestat la adresa noului președinte, Trump) și din România (pe 22 ianuarie un număr de 30.000 de persoane au manifestat în București, iar alte câteva mii în alte orașe ale țării, împotriva inițiativei noului Guvern de grațiere a unor deținuți). Ambele evenimente au puncte comune: prin acte civice au legitimat noua putere politică, iar acum se pune probleme dacă prin civism mai poate fi controlat …