VedemJust - invata legea

CtEDO: România încalcă libertatea de exprimare a jud. Danileț

Pe data de 20 febr. 2024, CtEDO a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a judecătorului Danileț ce fusese sancționat de CSM pentru unele postări de pe Facebook.

În anul 2019 judecătorul a avut două postări pe contul său public de FB: o atenționare a populației că trebuie să fie atentă cine va conduce Armata, căci politicienii tind să controleze toate instituțiile statului, inclusiv cele juridice, respectiv a oferit un hyperlink la interviul dat presei de un procuror ce critica aspru reformele justiției promovate la acea vreme, procuror despre care a afirmat că „are sânge în instalație”.

CSM a decis că Danileț nu a respectat obligația de rezervă ce revine magistraților în prima postare și a avut in limbaj indecent în a doua postare, astfel că a afectat imaginea justiției, drept pentru care l-a sancționat cu reducerea salariului pe două luni. Recursul său la ICCJ a fost respins, așa că el s-a adresat Curții de la Strasbourg.

CtEDO a stabilit că prima postare era o judecată de valoare în legătură cu pericolele asupra democrației constituționale în cazul în care toate instituțiile statului ar fi controlate politic și că a doua postare era o implicare în dezbaterile publice privind reformele legislative asupra sistemului judiciar. Or, magistrații au dreptul să se exprime public în chestiuni de interes general. A mai stabilit  că atunci când se exprimă public, magistrații trebuie să nu afecteze autoritatea și imparțialitatea justiției, dar în cazul de față judecătorul nu a avut comentarii ilegale, defăimătoare, pline de ură sau care instigă la violență; în plus, în a doua postare judecătorul a subliniat curajul procurorului care a dat interviul. Nici CSM, nici ICCJ nu au justificat într-un mod relevant că, prin mesajele sale, reclamantul ar fi afectat demnitatea și onoarea profesiei de magistrat.

Ca urmare, România a fost condamnată pentru încălcarea art. 10 din CEDO.