VedemJust - invata legea

Democratizarea justitiei din Tunisia (I)

Publicat pe data de 04.03.2014

p3030607.jpg]Pentru cinci zile mă aflu în Tunis, capitala statului african Tunisia.

Am fost selectat să particip într-un program care își propune să participe la democratizarea țării prin întărirea rolului judecătorilor. Programul este susținut financiar de Guvernul suedez și cel tunisian și este dus la îndeplinire de Internațional Legal Assistance Consortium din care face parte International Bar Association și CEELI Institute Prague (începând din decembrie 2013 eu fac parte din advisory board al Rețelei europene a judecătorilor și administratorilor de instanțe din centrul și estul Europei, facilitată de CEELI, care are misiunea de a susține construirea unei culturi a valorilor democratice bazată de statul de drept, independența judiciară și integritate, prin oferirea unei platforme pentru schimb de experiență și bune practici între aceste state). Acest program este desfășurat de doi ani, este la mijlocul său, au participat până acum 900 de judecători din Tunisia. În fiecare lună, judecători din America și Europa vin aici să împărtășească din cunoștințele lor colegilor tunisieni.

Tunisia este o țară din Nordul Africii. Teritoriul a fost ocupat, pe rând, de fenicieni care au fondat aici Cartagina, de romani (cele trei războaie punice), de vandalii germanici, după care vin aici berberii, arabii, otomanii și francezii. Prima Constituție au adoptat-o în 1861. Din 1956 Tunisia este independentă.

Acum Tunisia este o țară arabă. Populația este de religie islamică în proporție de 98%. Agricultura și industria sunt extrem de dezvoltate. În urmă cu doi ani de zile a avut loc o revoluție prin care președintele, aflat la al cincilea mandat și considerat un dictator, a fost dat jos ; condamnat în lipsă, el s-a refugiat în Arabia Saudită. Țara este într-o situație politică de instabilitate. La începutul acestui an tocmai au adoptat o nouă Constituție. În trecerea de la un sistem aristocratic la unul democratic, începe să crească rolul justiției, pe care nimeni nu o vrea independentă; nici măcar avocații nu vor să fie cercetați de justiție, motiv pentru care deseori fac manifestări când vreun coleg de al lor este pus sub acuzație.

Sistemul lor judiciar este de largă inspirație franceză. Cum și noi mergem după același model, înseamnă că în aceste zile experiența României în ce privește democrația și, mai ales, sectorul de justiție, va fi extrem de relevanta.