VedemJust - invata legea

Despre admiterea la INM in 2012

Publicat pe data de 01.03.2012

inm.jpg]Sunt dezbateri intense pe marginea admiterii in magistratura si mai ales la INM in acest an, vizavi de noua legislatie.

In mod legitim, doritorii de a deveni judecatori si procurori vor sa stie ce coduri trebuie sa invete si sa aprofundeze. Nu li se pare firesc sa dea licenta la o materie dintr-un cod in iunie si sa fie examinati la INM in august dintr-un alt cod.

Facultatile de Drept au varii sisteme de licenta: unele au pastrat testul scris cu sustinerea ulterioara a lucrarii de licenta, altele au pastrat doar proba cu sustinerea lucrarii de licenta. Pentru ca in acest an, 2012, vor da licenta absolventii de drept care in anii 2008-2010 au invatat vechiul Cod Civil, facultatile au decis sa se dea licenta din vechiul cod. Numai ca la INM ani de-a randul practica a fost sa se dea concurs din legislatia in vigoare la data anuntarii concursului (care se face cu minim 60 zile inaintea sustinerii sale) si cum la 1 oct 2011 a intrat in vigoare Noul Cod Civil, s-ar fi parut ca acestea trebuie stea la baza concursului.

Pentru asigurarea unei echitati in aceasta chestiune data fiind noua legislatie de baza foarte stufoasa si inca neaparitia unor manuale, precum si nestudierea in anii trecuti a noului cod, au avut loc in ultima perioada discutii intre conducerea INM si decanii facultatilor de drept. S-a ajuns la concluzia: la concursul de admitere la INM din 2012, tematica va fi alcatuita din institutiile cuprinse in vechiul cod civil, urmand ca din noul cod civil sa fie cuprinse in tematica numai institutiile aplicarea legii in timp si actul juridic civil sa fie cuprinse in tematica din noul cod civil.

Aceasta propunere va fi valorificata in zilele urmatoare prin alcatuirea tematicii, care va fi aprobata de Consiliul Stiintific al INM si apoi urmeaza sa fie supusa in curand votului CSM.