]Azi, 1 nov. 2010, vor avea alegerile pentru CSM. Noi membri vor fi alesi pentru urmatorii 6 ani sa faca parte din guvernul justitiei. Eu am decis sa candidez alaturi intr-o echipa de trei judecatori, cunoscuti pentru atitudinile lor militantisme. Iata inca cateva date despre noi:
Horatius Dumbrava este judecator la Curtea de Apel Tg.Mures, unde este presedinte. Adrian Neacsu este judecator la Tribunalul Vrancea, de asemenea presedinte. Iar Cristi Danilet este judecator Judecatoria Oradea, indeplinind functia de vicepresedinte.
În domeniul profesional, toţi trei au o bogată activitate ca magistraţi de carieră de peste 12 ani. Fiecare este autor al unor articole de specialitate apărute în revistele Dreptul, Revista de Drept Penal, Curierul Judiciar, Pro Lege. Cu toţii au ocupat atât funcţii de execuţie, cât şi de conducere în sistem. CD a fost detasat in MJ in perioada 2005-2007.
În privinţa activismului judiciar, toţi trei au fost sau sunt membri în cele mai puternice organizaţii profesionale din România – Asociaţia Magistraţilor din România (lideri ai filialelor locale – Cluj, Mureş, respectiv Vrancea în perioada 2003-2005), şi apoi în Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (unde AN şi HD sunt membri fondatori). În 2006 au fondat împreuna Societatea pt Justitie (SoJust) – organizaţie mixtă de jurişti, militantă pentru reforma justiţiei.
HD şi CD sunt autorii unui Ghid pentru judecători cu privire la factorii de presiune şi conflictele de interese în justiţie (2006). AN este creatorul programului Jurindex (2008), de publicare gratuită a tuturor hotărârilor judecătoreşti pe Internet. CD este fondator al celui mai vechi grup virtual de discuţii între magistraţi (magistratro, 2004) şi primul judecător cu [blog] in România (2007); el a reprezentat România la Comisia pentru eficienţa justiţiei din cadrul Consiliului Europei (CEPEJ, 2005-2007). Cei trei sunt autorii sau au sprijinit amendamente importante la legile justiţiei prin care în 2005 s-a introdus principiul specializării magistratilor, principiul independentei procurorilor, ocuparea funcţiilor de conducere prin concurs şi crearea unui sistem de revocare a membrilor CSM. Au organizat în 2006 primele seminarii locale cu magistraţii din provincie pe tema rolului judecătorilor şi integritatea sistemului.
Cei trei sunt iniţiatorii Rezoluţiei din apr. 2009 cu privire la starea financiară şi autonomia instanţelor, însuşită de CSM şi votate de toate instanţele şi parchetele din România. De asemenea, cei trei au iniţiat şi organizat în cursul protestului din 2009 Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale a instanţelor judecătoreşti şi au fost delegaţi de magistraţi pentru a purta discuţii cu ministrul justiţiei şi grupurile parlamentare în vederea soluţionării crizei judiciare din sept 2009. CD şi AN au propus încheierea unui Pact între cele trei puteri, iar HD a iniţiat propunerea ca Parlamentul să alcătuiască o comisie specială pentru analizarea crizei din justiţie. Cei trei au adunat materialele din timpul protestului in colectia “Protestul justitiei romane – documentele programatice ale miscarii revendicative ale instantelor judecatoresti din aprilie – octombrie 2009″.
În anul 2010 au participat la mai multe întâlniri cu magistraţii din diverse instanţe pentru a-i sensibiliza în privinţa participării la alegerile pentru un nou CSM şi a da un vot în cunoştinţă de cauză. Toti trei s-au intalnit cu alegatorii in luna octombrie de la taote nivelurile de instante.
În cursul anilor 2003-2010 au participat la numeroase emisiuni radio şi TV privind justiţia şi drepturile omului, au dat mai multe interviuri în presa locală şi străină, şi au participat la întâlniri formale şi informale cu autorităţile de la Bruxelles sau reprezentanţi ai Ambasadelor din România preocupate de mersul reformei justiţiei.