VedemJust - invata legea

Economisiti bani, timp, nervi

Publicat pe data de 25.06.2008

In Romania nu prea sunt preocupari pentru ca partile sa stie ce drepturi procesuale au. Mai mult, desi sunt in vigoare doua recente acte normative (vizand medierea si legal aid-ul), instantele inca nu le-au adus la cunostinta publicului. Cum am mai spus-o de multe ori, justitiabilul e ultimul personaj in ecuatia justitiei, desi ar trebui sa fie un actor central.

Aveti un litigiu? Vreti sa il

solutionati repede si ieftin?

Va sfatuim sa incercati solutionarea lui amiabila, indiferent daca ati apelat deja sau nu la instanta judecatoreasca. Orice litigiu civil, penal, comercial sau chiar penal pentru infractiunile urmaribile la plangerea prealabila a victimei poate fi solutionat prin MEDIERE.

Indiferent ca sunteti reclamant sau parat, puteti apela in acest sens la un mediator, in schimbul unui onorariu care va fi suportat de ambele parti. Aceasta va scurta procesul dvs la doar cateva zile si veti primi inapoi taxele de timbru achitate in caz ca ati demarat un proces la instanta judecatoreasca.

Fara timp pierdut, fara bani cheltuiti si fara nervi consumati!

Pentru detalii, cititi Legea n. 192/2006. Tabloul mediatorilor aici.

si vizitati site-urile Consiliul de Mediere si Centrul de Mediere Cluj

info TV la 1, 2, 3 , mediere simulata

Nu stiti ce taxe de timbru aveti de platit?

In functie de ce anume pretindeti ca reclamant, in litigiile civile trebuie sa avansati o suma de bani pentru a demara procedura. In anumite situatii beneficiati de gratuitate.

In procesele penale, cheltuielile judiciare le veti suporta numai la sfarsitul procedurii, daca sunteti in culpa procesuala, conform art. 189-193 C.pr.pen.

Socotiti pe CALCULATOR ce taxe judiciare aveti de platiti.

Pentru detalii, cititi Legea nr 146/1997

Nu aveti bani pentru taxa de

timbru sau pentru avocat?

Daca aveti un proces deschis civil in fata unui judecator si nu faceti fata cheltuielilor, cereti AJUTOR PUBLIC JUDICIAR.

Pentru a putea beneficia de plata integrală a cheltuielilor de judecată, petenţii trebuie să faca dovada ca au venitul mediu lunar sub 500 de lei pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii. În cazul celor cu până la 800 de lei pe membru de familie, statul se oferă să-i ajute cu jumătate din cheltuielile necesare.

Ajutorul public se acorda pentru plata avocatului, expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata executorului judecătoresc, scutiri şi reduceri la plata taxelor judiciare.

Atentie, aceste dispozitii nu se aplica in cazul proceselor penale. Pentru procesle care au ca obiect infractiuni, invinuitul si inculpatul poate beneficia de avocat gratuit in cazurile prevazute de art. 171 C.pr.pen., iar celelalte partie in conditiile art. 173 C.pr.pen.

Pt detalii, cititi OUG nr. 51/2008 ajutorul public

si vizitati site-urile Minsiterul Justitiei si Suport Legal