membrii-csm-au-mandat-colectiv-nu-individual că mandatul membrilor CSM este unul colectiv. Au trecut anii şi nu am abdicat de la această opinie susţinută pe prevederile din Constituţie şi Legea nr. 317/2004. Nu am reuşit să imi impun această opinie faţă de colegii din actualul CSM, care în 29 martie au votat să declarăm vacante numai locurile celor care am început mandatul în ianuarie 2011, nu şi ale celor care au venit pe parcurs în această instituţie. Am votat atunci împotriva acestei decizii.
Azi, CCR a decis că la 6 ianuarie 2017 toţi membrii CSM trebuie să îşi înceteze mandatul. Ca urmare, CSM va trebui să dea o nouă hotărâre, de data aceasta legală. E a doua oară când CCR spune CSM că dă hotărâri neconstituţionale, prima fiind cea cu revocarea unor membri CSM fără motive care să ţină de activitatea lor.
CSM are ocazia acum să declanşeze pentru prima dată în ultimii 12 ani alegeri legale. Spun asta pentru că fostul CSM a interpretat şi el în mod neconstituţional legea când, la alegerile din 2010, nu a declarat vacante trei locuri, păstrând în componenţa actualului CSM un judecător şi doi procurori cu încălcarea legislaţiei. Atunci însă nicio asociaţie a magistraţilor nu a contestat acea decizie.