VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Filtre , active

    „Traducerea” hotărârii CCR în cazul Șoșoacă

    08.10.2024

    Hotărârea CCR cu privire la Diana Șoșoacă este arbitrară, adică contrară valorilor constituționale pe care Curtea este obligată să le respecte.

    Pentru o altfel de CCR (partea a VI-a): Hotărârea CJUE din 22.02.2022

    22.02.2022

    1. E timpul să recunoaștemDe câțiva ani, ceea ce se întâmplă la Curtea Constituțională din România pune în pericol legitimitatea acestei instituții extrem de importante pentru un stat de drept. Cu alte ocazii am arătat unele din problemele de organizare ale CCR. Acum voi face doar o trecere în revistă a unora de funcționare, dar voi insista pe cea mai gravă, atestată azi de la cel mai înalt …

    O hotărâre, un raport, o decizie – cum rămâne cu SIIJ?

    09.06.2021

    Comisia Europeană a dat publicității Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Comisia a evidențiat încetinirea ritmului reformelor și chiar regrese ale României în ultimii patru ani, neîndeplinirea de autoritățile române a multor recomandări cuprinse în Rapoartele din anii 2017 și 2018 și salută angajamentele noii guvernări de modificare a legilor justiției și codurilor penale. Comisia Europeană concluzionează că, grație Hotărârii Curții de Justiție a UE din data de 18 mai …

    CCR a decis: motivarea, odată cu pronunțarea soluției

    07.04.2021

    CCR a decis pe 7 aprilie 2021 că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunțată odată cu motivarea. Este o decizie istorică. Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecătorul ieșea din sala de judecată, delibera asupra soluției, scria soluția într-o minută pe care o pronunța, apoi redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă. Asta genera mai multe ciudățenii: de la pronunțarea soluției, până …

    Pentru o altfel de CCR (partea a V-a): motivarea si pronuntarea solutiei

    23.11.2020

    În episoadele anterioare am discutat organizarea CCR: [partea I] – de ce nu e bine să fie doar judecători de carieră la CCR, [partea a II-a] – critica denumirii Curții și membrilor săi, [partea a III-a] –toate autoritățile publice centrale să fie implicate în numirea membrilor, [partea a IV-a] – cum se poate evita numirea politicienilor la CCR. În episoadele care urmează voi vorbi despre funcționarea Curții.Modul în care publicul ia cunoștință de soluția CCR este unul profund criticabil. …

    Pentru o altfel de CCR (partea a IV-a): desemnarea membrilor CCR

    19.11.2020

    • În Cum numirea membrilor CCR implică decizia organismelor politice și acest lucru nu văd cum ar putea fi schimbat, rezultă că, pentru a avea o altfel de Curte Constituțională, trebuie modificate criteriile după care se fac numirile. De aceea, propun: Membrii CCR să nu poată fi membri de partid nici înainte de numire cu șase ani, nici timp de trei ani după încetarea mandatului.* Legătura dintre viaţa politică şi mandatul la CCR este dăunătoare pentru încrederea în independenţa fiecărui membru …

    Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p. III): desemnarea membrilor CCR

    18.11.2020

    După ce în [partea întâi] am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră și în [partea a doua] am arătat confuzia provocată de numele actual al instituției și personalului, în acest episod voi face referiri critice în privința legăturii dintre cei care fac numirile și judecătorii CCR.În componența CCR sunt nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani. În prezent, Senatul, Camera Deputaților și Președintele României numesc …

    Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p. I)

    16.11.2020

    \ Hans Kelsen (1881-1973)[/caption] În urmă cu șase luni, în numele asociației „ Inițiativa pentru o cultură democratică”, mi-am exprimat opinia fermă cu privire la organizarea unor dezbateri serioase cu privire la modernizarea Curții Constituționale ca aceasta să-și redobândească credibilitatea.* O propunere legislativă pentru modificarea legii nr. 47/1992 a CCR, depusă astăzi la Camera Deputaților, îmi oferă oportunitatea de a participa la aceste dezbateri. Astfel, potrivit inițiatorului, …

    Si totusi o hotarare a CCR ar putea fi revizuita

    06.05.2020

    Într-un Precizari.pdf de astăzi, CCR afirmă că hotărârile sale nu pot fi revizuite - asta apropo de critica adusă de Președintele statului față de decizia CCR găsită ca fiind contrară drepturilor omului de către CEDO în cazul Kovesi. Eu zic că trebuie să ne asumăm greșelile și să le îndreptăm. Și există o cale. Iat-o:- art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu ***regulile procedurii …

    Kovesi a castigat la CEDO

    05.05.2020

    CtEDO a decis azi: revocarea lui Kovesi încalcă drepturile omului - dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare.**OBIECTUL CAUZEI:** Curtea Europeană a Drepturilor Omului a analizat decizia Presedintelui României de a revoca din funcţie Procurorul şef al DNA, pe doamna Kovesi, la cererea Ministrului Justiţiei, fapt acceptat atunci de CCR, prin prisma faptului că nu i s-a asigurat dreptul la un proces echitabil şi a fost …