VedemJust - invata legea

Fraude la examene: Drept, INM, magistratură

Publicat pe data de 23.02.2021

copiat-300x199.jpgCitesc](https://www.edupedu.ro/exclusiv-49-de-studenti-de-la-facultatea-de-drept-a-universitatii-bucuresti-propusi-spre-exmatriculare-pentru-fraudarea-mai-multor-examene/) că 49 de studenţi din anul I de la Drept au fost propuşi pentru exmatriculare: au fost prinşi copiind la examene. Fenomenul acesta, al copiatului la examenele din facultate, nu e nou. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-a diversificat.

.

Ştiţi că sunt facultăţi dotate cu aparate de bruiere a semnalelor pentru telefoanele mobile ascunse la studenţi, pentru a împiedica să se transmită răspunsurile corecte în casca pusă în ureche? Ştiţi că sunt profesori în alte facultăţi care vin în sala de examen cu geanta în care se află propriul lor aparat de bruiaj? Ştiţi că sisteme de filmat cu minicamere a întrebărilor grilă se închiriază în cartierele studenţeşti cu ziua, în perioada de sesiune? Știți că sunt facultăți unde studenții copiază cu acceptul profesorilor, care nu vor sa piardă taxele platite de studenți și, dacă e vreunul care denunță acest sistem, atunci este eliminat chiar de catre studenți din mijlocul lor și i se pune in vedere să nu vină la festivitatea de absolvire? O rușine!

.

Ei, bine, de când cu examenele online, nu ştiu câţi mai învaţă. Studentul este pur şi simplu prea tentat să copieze şi unii o fac cu nesimţire. La fel și elevii, nu doar studenții: întorc camera video într-un anumit unghi să nu se vadă că în timp ce răspunde consultă manualul, are un individ în aceeaşi încăpere care îi dictează răspunsul corect, rezolvă unul testul și îl dă rapid celorlalți pe un grup de whatsapp etc.

.

Tragedia în cazul de față este că vorbim de studenţi la Drept. Cam aşa trec unii facultatea, copiind. Şi, din cauza examenelor tip grilă, copiatul a devenit regula, iar tehnica a urcat la nivel de artă. Atât de bine învaţă unii să copieze la Drept, încât prin anumite tehnici încă nedescoperite sau, haide să spunem, prin voia sorţii, trec până şi de marele concurs de la INM. În anul 2011 eram membru CSM când am sesizat un posibil caz de fraudă: nouă indivizi din aceeaşi localitate, buni prieteni, obţinuseră acelaşi punctaj la testul grilă. Atunci am raportat ceea ce se întâmplă şi am fost nevoiţi ca an de an să punem aparate de bruiaj în zeci de săli de concurs pentru viitorii magistraţi. Da, aţi citit bine, viitori magistraţi. Bine, nu i-am putut dovedi pe cei nouă, prin urmare nu au fost eliminaţi. Trei au trecut de toate probele, însă. Nu știu în câte generații anterioare s-a copiat chiar pe rupte. La fel a fost ani buni și la admiterea în Barou.

.

Cu toate măsurile noastre, tot au fost prinşi unii copiind sau încercând să copieze la INM. Acum, se apelează la metode mai rudimentare: se cer la baie în timpul concursului şi - minune! - pe drumul spre toaletă şi înapoi în sală le vine inspiraţia. Dacă auziţi de un membru CSM care, prin anii 2012-2016, înainte de concurs, îmbrăcat la costum, umbla prin toaletele facultăţilor unde se dădea acest concurs şi găsea fiţuici plasate în rezervorul de la WC sau în ghivecele de flori de pe holuri, acum ştiţi despre cine e vorba. Îmi aduc aminte că la un concurs de intrare in magistratură pentru juriștii cu vechime a fost prins un polițist care avea pe el tehnica de ascultat luată... de la serviciu. În alt an, un magistrat stagiar care dădea examenul de capacitate a fost prins copiind cu cască: subiectele le fotografia şi le transmitea în afară unde o echipă de patru persoane, împărțiți pe materii, deschidea cărţile şi îi dicta răspunsurile.

.

Sunt convins că astfel de cazuri de fraudă au fost şi sunt puţine. Dar nu ne fac cinste. Cât timp la şcoală şi liceu se dau bani profesorului de la clasă disimulaţi ca plată pentru meditaţii, cât timp la facultate se copiază în draci, cât timp lucrarea de licenţă se comandă contra cost pe net, cât timp teza de doctorat se plagiază, să nu ne mire că în funcţii cheie, inclusiv cele ocupate de profesori şi demnitari, vom avea oameni plini de diplome doldora cu note mari, dar proşti...tămâie. Trișorii ăștia vor lua decizii în privința noastră, asta e marea tragedie.

.

Ah, da, încă ceva: la o facultate un profesor de Drept este condamnat penal; omul predă, bine mersi. Nu este singurul. La o altă facultate de Drept, un profesor insultă și calomniază magistrații, pe blog și la ore, pe motiv că pierde procese în fața lor. Un altul face politica de partid până și în manualele scrise de el. La altă facultate de Drept, profesorul uită să vină la ore, fiind înlocuit de asistent tot anul. La o alta, un profesor îi obligă pe studenți să îi cumpere cursul și să i-l arate, altel nu intră în examene. La o altă facultate, un profesor de Drept preferă să fie prezent la televiziunile condamnaților. Toți aceștia pregătesc generații de viitori oameni ai legii.

.

Din fericire, mulți profesori sunt foarte buni, și mulți studenți la fel. Din păcate, nu toți.