Politica salariala dezastruoasa pe care o practica ordonatorii de credite din sistemul judiciar fata de drepturile grefierilor, a dus la puternice tensiuni in randul colectivelor.
Astfel, si grefierii, ca si magistratii, au fost prejudiciati ani la randul in acordarea drepturilor salariale. Si la fel ca si magistratii, au actionat in judecata ordonatorii de credite (MJ si sefii de instante) pentru recuperarea pe cale judiciara a lor. Dincolo de enormitatea acestei cai de solutionare a pretentiilor, ce semnifica impotenta a insusi sistemului judiciar de a-si regla amiabil problemele interne, vreau sa evidentiez modul dezastruos de gestionare a acestora:
- desi unele drepturi pretinse au fost identice cu cele ale magistratilor, totusi in multe instante s-au admis actiunile magistratilor, insa s-au respins actiunile grefierilor;
- in unele instante s-au acordat anumite drepturi pentru grefieri, in alte instante s-au respins cereri identice;
- grefierii care au intrat pana la urma in posesia unor hotarari judecatoresti definitive, nu au putut sa si le execute, intrucat sefii de instante nu au aprobat plata acestora;
- tensiunile au sporit datorita faptului ca aceeasi sefi au aprobat plata hotararilor judecatorilor, nu insa si a grefierilor; am intalnit unele instante in care anumiti grefieri, preferati ai sefilor, au primit totusi aceste drepturi;
- in alte instante, grefierii au fost lasati la urma, desi salariul inferior al acestora in comparatie cu al judecatorilor si numarul mai mare al grefierilor reclama prioritizarea platii lor; daca nu se tine seama de cele doua criterii, trebuia sa se procedeze la plata drepturilor in ordinea ramanerii definitive a hotararilor.
Cunoscand direct aceste probleme de la grefieri - desigur, a le cere sefilor de instante sa asculte problemele grefierilor ar insemna coborarea mult prea umilitoare de pe soclul pe care acestia sunt cocotati - am mentionat aceste chestiuni in proiectul de management intocmit pentru Tribunalul Cluj cu care m-am prezentat la concursul din oct.2007. Iata exact extrasul cu pricina:
Situaţia existentă: Drepturile salariale ale magistraţilor, personalului auxiliar şi funcţionarilor publici au fost încălcate pe parcursul anilor 2001-2005. Ele au fost recâştigate prin acţiuni judecătoreşti, ceea ce a făcut să se mărească mult rolul Secţiei mixte. O parte din sumele acordate prin hotărâri irevocabile au fost achitate de Ministerul Justiţiei. Datorită executării în etape sau pe căi diferite ale hotărârilor, unii judecători au încasat sume de mai multe ori pe baza aceluiaşi titlu. Personalul auxiliar e vitregit la prioritatea efectuării plăţilor.
Soluţii: a) demersuri de calculare şi plată imediată a sumelor consfinţite nu doar prin hotărâri irevocabile, cum susţine Ministerul, ci şi a celor definitive. Aceasta întrucât ele sunt executorii, iar neîndeplinirea lor constituie infracţiune, singurul culpabil fiind ordonatorul de credite; b) prognozare a sumelor încă necuprinse în hotărâri pentru a se solicita rectificarea ulterioară a bugetului; c) alierea cu alti preşedinţi de tribunale pentru a convinge Ministerul Justiţiei să plătească voluntar aceste sume, aşa cum în aceste zile a decis Consiliul Superior al Magistraturii pentru angajaţii săi, ceea ce ar stopa disensiunile judecători-minister şi ar duce la oprirea valului de acţiuni ale propriului personal; d) identificarea cazurilor de executare multiplă a aceluiaşi titlu în vederea restituirii sumelor de bani încasate ilegal; e) indiferent de funcţia ocupată de creditori, hotărârile se vor executa în ordinea definitivării.*
Cand am fost examinat oral, unul dintr membrii comisiei mi-a spus ca asa ceva nu ar trebui sa figureze intr-un proiect de management. Doamne! - mi-am zis - omul asta chiar nu stie ce probleme sunt in instante, ce tensiuni si revolte se genereaza din cauza drepturilor salariale neplatite, ca sa nu mai spun ca neexecutarea unei hotarari e infractiune de care se face vinovat seful instantei ca ordonator de credite.
Ca am avut dreptate, s-a adeverit azi: presa relateaza despre nemultumirile de la Bucuresti si despre greva de la Arges. Infatuarea asta si lipsa de comunicare aduce numai deservicii. Se anunta sarbatori tensionate si un nou an cu evenimente serioase.