VedemJust - invata legea

Hotarari remarcabile: 19 ani inchisoare pt „accident” de circulatie

Publicat pe data de 14.03.2018

accident.jpgClaudiu Pașnicu, acuzat că a provocat un accident rutier grav la începutul anului 2017, soldat cu moartea a două persoane, a fost condamnat definitiv miercuri la 19 ani şi 8 luni de închisoare.

Este cea mai mare pedeapsă aplicată în Ro pentru așa ceva! Dar, trebuie să remarc că nu este vorba de un „accident de circulație”, cum spune presa. Accident este când conduci un autoturism și produci o vătămare sau pagubă din greșeală ori din ușurință. Când conduci ca nebunul și încalci multiple reguli de circulație, nu poți fi acuzat decât de infracțiune comisă cu intenție. Detalii pentru specialiști aici: D2576/99/2017 al Curții de Apel Iași.

Pentru nespecialiști: omul circulă prin oraș, depășește pe contrasens o coloană de mașini, intră pe roșu în patru intersecții, de abia poate să evite doi pietoni, după care izbește o mașină care circula regulamentar și produce astfel moartea a doi soți aflați în mașina lovită. Instanța de apel a considerat că nu a fost un accident (așa cum a stabilit prima instanță), ci că au fost două infracțiuni comise cu intenție: o tentativă de omor cu două victime (8 ani închisoare) și un omor cu două victime (17 ani închisoare). Inculpatul fusese arestat imediat după comiterea faptelor.

Procurorul trimisese în judecată inculpatul pentru aceste două infracțiuni, Tribunalul a schimbat încadrarea în infracțiuni comise din culpă, dar Curtea de Apel, în mod definitiv, a decis că încadrarea dată de procuror era cea corectă.

Societate de asigurări a fost obligată să plătească rudelor victimelor decedate sumele de: 16.335 lei și 800 lire (daune materiale) și 600.000 lei daune morale (către o rudă, probabil fiica) și alți 100.000 lei daune morale (către o altă rudă) și suma de 1600 lei daune materiale și 40.000 lei daune morale (către o altă rudă).