VedemJust - invata legea

ICCJ-prioritate pentru noul CSM

Publicat pe data de 14.01.2011

iccjlogo.gif]Instanta suprema trebuie sa fie varful justitiei romane, nu numai din punct de vedere ierarhic, dar si din punct de vedere al calitatii. Cei mai competenti si integri judecatori din Romania trebuie sa se regaseasca la aceasta instanta. Actul de judecata trebuie sa se desfasoare intr-un sediu adecvat si cu toate facilitatile necesare. Argumentele regasite in hotararile judecatoresti trebuie sa fie in afara oricaror discutii. Interpretareaa legii facuta de judecatorii supremi trebuie sa se impuna toturor judecatorilor de la instantelor inferioare ca ierarhie.

Pentru ca instanta suprema sa devina etalonul justitiei noastre, trebuie ca aceasta sa devina obiectul unor preocupari distincte din partea autoritatilor. Si aici conducerea ICCJ trebuie sa conlucreze indeaproape cu CSM si MJ. In aceasta ideea, in calitate de membru CSM, ieri, am propus ca ICCJ sa fie un subdomeniu distinct in cadrul domeniului III din prioritatile CSM pentru 2011 : va trebuie reasezata competenta ICCJ, regandita modalitatea de promovare, gasit un sediu adecvat, intarita puterea de a interpreta cu forta obligaatorie legea.

Iar prima provocare este aproape : Pe data de 18 ian. 2011 Plenul CSM are inscrisa pe ordinea de zi promovarea in functia de judecator la ICCJ. Procedura a fost declansata pe timpul vechiului CSM, in baza unei reglementari pe care am criticat-o si ca semnatar al petitiei pentru Integritate si Demnitate, dar si in timpul campaniei electorale din 2010 pentru CSM. Evident, nu se poate stopa procedura pana la o eventuala modificare a acestei proceduri (a se vedea criteriile de promovare din art. 52 al Legii 303/2004, criteriile de selectie din Ghidul 2010 si procedura de vot din Hot. 114/2008 modificata prin Hot. 1408/2009). Dar cu siguranta se impune regandirea modului de promovare la ICCJ: judecatorii de la instanta de unde pleaca judecatorul trebuie sa isi exprime un punct de vedere cu privire la profesionalismul si integritatea acestuia, judecatorii de la sectia ICCJ unde vrea sa fie promovat judecatorul trebuie sa analizeze activitatea profesionala a acestuia, CV-ul candidatului trebuie sa fie public si activitatea sa larg dezbatuta, activitatea desfasurata pana atunci trebuie sa fie una efectiva, simpla vechime in functie nefiind de ajuns, o comisie trebuie sa ii examineze cunostintele profesionale si numai in cele din urma sa sustina un interviu in fata CSM care sa il promoveze apoi in functie.

Pentru aceasta, noul CSM impreuna cu judecatorii din conducerea ICCJ a si declansat discutiile pentru redactarea unei noi proceduri care sa impartaseasca si nevoia de acoperire rapida de catre instanta suprema a locurilor vacante, dar si dorinta asociatiilor profesionale si societatii civile de a imbunatati semnificativ procedura de promovare.

La randul meu, va solicit idei atat pentru interviul cu candidatii pentru inalta functie ce se va desfasura pe 18 ian, cat si pentru modul de promovare in viitor la ICCJ.