Ieri la CSM a venit ministrul Predoiu sa solicite CSM constatarea ilegalitatii grevei
magistratilor si presedintele Basescu sa ceara ca CSM sa trimita Inspectia impotriva protestatarilor. Pentru prima data in istoria justitiei, toti magistratii prezenti - membrii CSM, reprezenantii asociatiilor profesionale si judecatorii care asteptau afara sa vada ce se intampla - au fost impotriva atitudinilor politicianiste, impotriva amenintarilor la adresa justitiei, impotriva iresponsabilitatii legislativului si executivului care in timp au dus la o justitie formala, tardiva si inconsistenta, datorita reglementarilor neunitare, neconforme si care incalca drepturile omului.
Si tot ieri, intr-o emisiune televizata, un secretar de stat de la Ministerul Muncii m-a intrebat daca nu consider ca si medicul este parte din executiv.
Ei bine, cu un senator care imi spune ca cei din consiliul local sunt legislativ, cu un secretar de stat care imi spune ca medicul e executiv, si cu un presedinte care adopta atitudini ba de procuror, ba de judecator stau si ma intreb daca mai are rost art.1 alin 4 din COnstitutie care consacra principiul separatiei puterilor in stat. Ma intreb daca cineva il intelege. SI, mai alesc, daca cineva realizeaza marea manipulare a opiniei publice din aceste zile, in care oamenii cer independenta justitiei relevand chestiuni de ordin sistemic si ceea ce se vinde pe piata este imaginea unei justitieii de care nu avem nevoie pentru ca cineva a avut o experienta neplacuta cu ea.
Eu personal recunosc ca sunt vulnerabilitati din sistem, de la chestiuni manageriale la cele legate de competenta si integritate. Dar gasesc foarte grav sa existe discursuri usuratice in care se infiereaza toata justitia sau e scoasa in afara pozitiei constitutionale pentru ca exista anumite cazuri punctuale nefaste.