VedemJust - invata legea

Justitiabilii au incredere in justitie

Publicat pe data de 14.09.2009

In aceste zile, cand magistratura romana si-a afirmat independenta in mod public pentru prima data in Romania, principalul argument impotriva revendicarilor magistratilor a fost lipsa de incredere a populatiei in justitie. Evident, argumentul adus este ilogic: lipsa de incredere in justitie nu poate determina gradul de independenta al acesteia, ci populatia insasi trebuie sa isi doreasca in mod axiomatic independenta justitiei, in afara oricarei negocieri sau populism.

Interesant este ca cei care au adus acest argument sunt in primul rand politicienii si presa. Or, din ultimele sondaje de opinie rezulta ca justitia se situeaza, ca si incredere, intre politicieni si presa.

Dar dincolo de aceasta observatie de forma mai mult, am si una de fond: atunci cand vorbim de credibilitatea justitiei (inteleasa ca ceea vine de la magistrat), trebuie testata nu increderea populatiei in justitie (care populatie poate a avut sau nu contact cu mediul judiciar), ci increderea justitiabilului in justitie (adica partea populatiei confruntata direct cu justitia). Prin urmare, daca vrem sa evaluam increderea in justitie, trebuie:

- sa adresam intrebari numai justitiabililor, nu si restului populatiei care stie doar din auzite sau de la tv ce se intampla in salile de judecata;

- sa formulam intrebari cat mai detaliate cu privire la modul de desfasurare al procedurilor judiciare, caci o singura intrebare de genul Aveti incredere in justitie? sau Credeti ca justitia este incompetenta? sau Credeti ca justitia e corupta? dovedeste numai neprofesionalismul celor care fac chestionarea. Parerea oamenilor e irelevanta daca nu se explica fundamentele acesteia;

- sa ne axam pe o durata in timp. Daca chestionezi un justitiabil care s-a confruntat cu justitia in urma cu 10 ani sau chiar cu 5 ani va avea o anumita parere despre justitie, pe cand daca intrebi un justitiabil contemporan cu actul chestionarii, raspunsul va fi cu siguranta diferit pentru ca intre timp s-au schimbat judecatorii, calitatea serviciilor etc;

- sa se procedeze la chestionare pe o arie restransa, adica zonala, nicidecum nationala. Justitiabilii trebuie testati la usa instantei unde au afaceri judiciare, imediat ce ies din proceduri. O intrebare pusa unui cetatean de pe strada cu titlul general, referitoare la intreaga justitie, este nerelevanta. Pentru ca sunt curti unde justitia merge ca unsa (cel putin e dovedit statistic ca in unele instante sunt multe dosare solutionate in timp scurt iar solutiile sunt mentinute in caile de atac intr-un procent ridicat), aspect care lasa de dorit in alte instante.

Asa incat sunt in masura sa afirm: daca populatia are incredere in justitie in procent de 26, justitiabilii au incredere in justitie in procent de 72-81. Ca este asa, o dovedesc studiile realizate in anii 2006-2008 in instantele din judetele: Alba, Brasov, Constanta, Suceava - studii realizate de APJ Alba (p.5) sau de un expert independent la solicitarea CSM (p.78-80).