]In 1994, cand in Romania inca nu se auzise de independenta justitiei, Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei adopta Recomandarea (94) 12 cu privire la independenta, eficienta si rolul judecatorilor, ce urma sa se aplice si in cazul procurorilor unde statutul lor era asemanator cu cel al judecatorilor (cum e si la noi). Am utilizat aceasta Recomandare de-a lungul timpului, incepand cu 2003 cand am redactat o [lucrare] prin care aratam intentia Guvernului de atunci de a face o reforma de-forma/di-forma promovand trei proiecte de legi care nu erau decat fosta Legea 92/1992 impartita (p.11). In 2006 am tradus toate recomandarile in materie de eficienta si echitatea justitiei care au fost publicate pentru prima data in lb. ro mai intai online (INM, CoE), iar in 2008 culegerea a fost publicata si in format tiparit de catre IRDO.
Rec (94) 12 a devenit un text de referinta. Astfel, la nivel mondial, Recomandarea apare in manualele ONU de independenta a justitiei. La nivel european, ea apare mentionata in lucrarile CCJE (Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni) al CoE sau in grupurile de lucru pe statul de drept de la nivel UE. E folosita pentru argumentarea codurilor de conduita sau evaluarea calitatii in justitie. In Romania, Recomandarea nu e folosita numai in documente de reforma, ci chiar si in considerentele unor hotarari judecatoresti (Dec. 1446/2010 a ICCJ)
Anul trecut Comitetul Ministrilor a solicitat CDCJ (Comitet European de Cooperare Judiciara) o actualizare a Rec (94) 12. In febr. 2009 s-a constituit CJ-S-Just (Grupul de Specialisti in Justitie) care a redactat draftul la noua recomandare si memorandul explicativ. Pe 17 nov 2010 Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei a adoptat noua recomandare, Rec (2010) 12 privind judecatorii: independenta, eficienta si responsabilitati.
A se vedea: **Rec (2010) 12 - cmrec201012ro.doc; Memoriu explicativ (draft) - rec-94-12.doc; Memoriu explicativ - EN