]Pe data de 25 nov 2010 intra in vigoare legea micii reforme, cu modificari importante in civil, penal, familiei. Sunt texte noi care creeaza confuzii, sunt deja interpretari diferite la altele. Eu cred ca este bine ca cei implicati in aplicarea noii legi - ma refer in special la judecatori, procurori, avocati, mediatori - sa conceapa foruri comune de dezbatere. Din pacate, desi exista recomandari internationale cu privire la astfel de modalitati de intalnire, desi exista institutii care ar putea colabora, inca nu exista o cultura a formarii continue comune.
Dreptul nu este confiscat de judecatori. Noi ne dorim procurori bine pregatiti si avocati care sa stie legea si jurisprudenta, care sa ne ajute astfel in aplicarea ei unitara si in judecarea eficienta a cauzelor. De aceea, as indruma colegii sa demareze activitati comune cu celelalte profesii juridice. Inceputul poate fi legea 202/2010, care sa continue apoi pe chestiuni de deontologie si etica (dupa exemplul ramas izolat, din pacate, al AMR Cluj din 2007), si neaparat pe noile coduri (in care colaborarea INM cu INPPA mi se pare esentiala).
La Oradea am invitatie-seminar-mica-reforma.docdeja o astfel de pregatire comuna, care va porni in aceasta saptamana cu aspecte noi pe civil din noua lege. Dupa stiinta mea, este prima initiativa de aceste gen din Romania.
**invitatie-seminar-mica-reforma.doc***
.
Legea nr. 202/2010: - text- expunere de motive- pregatire magistrati prin INM.
ANTERIOR :