Rolul judecatorilor este unul de o mare importanta sociala. E adevarat ca publicul are acces la informatii in special despre desfasurarea dosarelor penale implicand politicieni sau mari oameni de afaceri. Dar justitia nu este eminamente penala: 85% din totalul cauzelor solutionate de judecatori intr-un an sunt civile, comerciale, de dreptul muncii, de familie, de asigurari sociale, de contencios administrativ si fiscal.
In primul rand, judecatorul este chemat sa solutioneze un litigiu concret, care face obiectul sesizarii instantei. Prin solutia pe care o da, judecatorul contribuie la restabilirea ordinii de drept inculcate in acea situatie data. Litigiul poate privi persoane fizie si juridice, dar si autoritati statale. In fata judecatorului toti sunt egali, iar justitia este impartiala, astfel incat abuzul comis de una dintre puterile statului va fi sanctionat de justitie, care este astfel si putere, dar si contraputere.
In al doilea rand, hotararea judecatorului este creatoare de jurisprudenta. Chiar daca in Romania nu este recunoscut oficial ca precedentul judiciar este izvor de drept, argumentand minutios in fapt si in drept, referindu-se atat la probele din dosar si legislatia nationala pertinenta, cat si la legislatia si jurisprudenta internationala, hotararea judecatorului va servi ca model pentru alti colegi, in mentinerea si ridicarea anumitor conceptii la nivel de principiu. La randul lor, partile si avocatii vor sti modul de gandire al unui judecator, vor impartasi sau nu punctul de vedere al acestuia si al colegilor sai, iar justitia va fi astfel previzibila.
In al treilea rand, hotararea judecatorului influenteaza indirect si mediul social care are legatura cu partile implicate in dosarul concret pe care l-a solutionat: daca un inculpat periculos este pus in libertate, creste sentimentul de nesiguranta al cetatenilor onesti; daca este respinsa cererea de anularea a unei decizii de concediere, reclamantul si familia acestuai vor fi pusi in situatia de a-si cauta alte surse de venit; o incredintare a unui minor numai unuia dintre parinti cu restrangerea excesiva a dreptului de vizitare din partea celuilalt parinte va bulversa relatia parinti-copil si formarea ca om a acestuia din urma; restituirea unei case nationalizate catre proprietar are ca efect lipsirea de locuinta a familiilor de chiriasi; nesanctionarea firmelor care nu isi plates impozitul la timp genereaza pierderi bugetare; sanctionarea firmelor care nu incheie contracte de munca cu angajatii diminueaza munca la negru
s.a.m.d. Or, toate aceste aspecte ajuta la conturarea unui anumit aspect al vietii sociale si chiar la modelarea societatii in timp.
Judecatorul influenteaza destine umane.