]Conform articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, „Orice persoană are dreptul la libertatea opiniilor si exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără vreo imixtiune şi de a căuta, a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.
Ziua Mondială a Libertăţii Presei este celebrată în fiecare an la data de 3 mai la nivel mondial, fiind aprobată prin decizia 48/432 din 20 decembrie 1993 de Adunarea Generală a ONU. Este o oportunitate de a celebra principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua libertatea presei, pentru a apăra mass-media de atacurile cu privire la independenţa sa şi de a comemora jurnaliştii care şi-au pierdut viaţa la datorie. De atunci, acesta a fost sărbătorită în fiecare an la 3 mai, odată cu aniversarea a Declaraţiei de Windhoek, aprobată în 1991 de Conferinţa generală a UNESCO (anul acesta se sărbătoreşte cea de 20-a aniversare a acestei declaraţii). Documentul solicită o mass-media liberă, independentă şi pluralistă la nivel mondial căci presa liberă este esenţială pentru democraţie şi un drept fundamental al omului.
Personal, am un mare respect faţă de presa profesionistă. De acurateţea informaţiilor prezentate depinde cunoaşterea exactă a activităţilor instituţiilor publice şi a evenimentelor care au loc, informarea populaţiei corectă şi la timp fiind absolut necesară. De forţa argumentelor aduse de jurnalist depinde formarea opiniilor publice. Un articol scris de mine în 2004 [Presa vs. (?!) Justitia] pare a fi încă extrem de actual.
Chiar cred că de independenţa justiţiei şi libertatea presei depinde democraţia într-un stat. Iar noi toti putem sprijini şi ocroti aceste valori.
La mulţi ani presei libere!