VedemJust - invata legea

Lansare EdJust – Educatie juridica in scoli si licee la Iasi

Publicat pe data de 09.12.2015

Luni, 07.12.2015, a fost lansat la Iaşi proiectul EdJust – Educaţie juridică în şcoli care îşi propune implicarea studenţilor la Drept în instruirea elevilor. La eveniment au luat parte judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, decanul facultăţii de Drept a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi, judecător la Curtea Constituţională a României, prof. univ. dr. Tudorel Toader și doamna judecător Lorena Tarlion de la Tribunalul Iași. Jurnaliştii au participat într-un număr semnificativ şi evenimentul a fost reflectat în presa locală scrisă, la radio şi televiziune.

Ideea implementării proiectului a apărut în urma unei întâlniri la sediul CSM dintre studenţii din anul IV la Drept, Anca Gavriluţă şi Ionuţ Apachiţei, care au participat în vara acestui an la un internship organizat la Bucureşti de Guvernul României, şi judecătorul Cristi Danileţ. Astfel s-a conturat ideea de a aduce o plus valoare societăţii prin susţinerea unor sesiuni de educaţie juridică în şcoli şi licee.

Realizat de către Facultatea de Drept din Iaşi şi Asociaţia Studenţilor la Drept (ASD), proiectul îl are ca formator şi partener pe judecătorul Cristi Danileţ. Astfel, un număr de 60 de voluntari, toţi studenţi la Drept, au fost instruiţi de acesta pentru a desfăşura în următoarele luni sesiuni de informare a elevilor.

Primele ore de educaţie juridică susţinute de studenţi alături de formatorul lor au şi avut loc, la Colegiul Național Iaşi și Colegiul C. Negruzzi din Iași. Beneficiari au fost aproximativ 120 de elevi şi profesorii lor. Lor li s-a explicat importanța cunoașterii infracțiunilor, întrucât odată cu împlinirea vârstei de 14 ani minorii sunt răspunzători penal, aceștia fiind interesaţi să audă şi să întrebe despre subiecte precum legitima apărare, corupţia, consumul de droguri sau infracţiunea de viol. Elevilor şi s-a distribuit în mod gratuit broşura „unde-i-lege-nu-i-tocmeala.pdf” multiplicată de asociaţie cu sprijinul unor sponsori.

“Felicit ASD pentru această iniţiativă. Este pentru prima data când studenţii unei facultăţi de drept din România desfăşoară un proiect civic de o atât de mare importanţă şi anume de a educa o pătura a populaţiei cu privire la lege şi justiţie. Nu mă îndoiesc că acest model va fi preluat în scurt timp de facultăţile importante de Drept din România. Scopul este unul nobil: formarea unui nivel de cunoştinţe juridice de bază pentru viitorii adulţi şi creşterea respectului pentru unele valori ce stau la baza societăţii şi formarea unei atitudini corecte în viaţă”, a declarat pentru ASD judecătorul Cristi Danileţ.

Proiectul îşi propune să faciliteze accesul la cunoştinţe elementare de drept, în special penal, în rândul elevilor şi liceenilor. El va fi derulat în lunile următoare în judeţele Iaşi şi Vaslui. După numai o zi de la lansare, coordonatorii au primit deja propuneri de la profesori, studenţi ai altor facultăţi de drept, dar şi jurişti, pentru extinderea proiectului în diferite oraşe ale României.

(Anca Gavriluţă, preluare de pe Juridice.ro)